ManşetTürkiye

Asker ölümleri, ya kaza ya intihar

0

Zorunlu askerlik yapan Mert Evren Akdağ’ın intihar ettiği, İsmail Akça’nın ise kaza kurşunuyla öldüğü iddia edildi. Akça’nın terhis olan bir arkadaşı ise Akça’nın ailesini arayarak olayın kaza değil cinayet olduğu iddiasında bulundu.

Şırnak ve İzmir’den iki şüpheli asker ölümü haberi geldi. Şırnak’ta zorunlu askerlik yapan İsmail Akça’nın “kaza kurşunu” ile öldüğü iddia edilirken, Eskişehirli Mert Evren Akdağ’ın da Bergama Orduevi’nde intihar ettiği ileri sürüldü.

Mert Evren Akdağ’ın bilinmeyen bir nedenle bunalıma girdiği ve on gündür kimseyle konuşmayarak, kendi içine kapandığı belirtildi.

Haber sitelerinde yer alan bilgilere göre, Akdağ’ın kaldığı koğuşta gece diğer askerler uyurken, ranzaya bağladığı kravatla intihar ettiği iddia edildi.

Gürültüyle uyanan askerler Akdağ’ı kurtarmaya çalışsa da başarılı olamadılar.

Akdağ toprağa verilmek üzere Eskişehir’e götürüldü. Askeri yetkililer konuyla ilgili bir açıklama yapmazken, soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Şırnak’ta zorunlu askerlik yapan Akça’nın ise terhisine iki ay kala “kaza kurşunu” ile öldüğü iddia edildi.

Radikal gazetesinden Enis Tayman’ın haberine göre, İsmail Akça’nın ağabeyi Murat Akça, Diyarbakır Savcılığı tarafından oluşturulan otopsi raporundan tatmin olmadıklarını belirterek araştırmanın derinleştirilmesi için yeni bir otopsi yapılacağını duyurdu ve defin işlemlerinin durdurulduğunu söyledi.

Cumartesi günü Akça’nın birliğinden altı ay kadar önce terhis olan arkadaşı baba Asım Akça’yı arayarak, İsmail’in kaza sonucu ölmediğini söyledi.

Arayan kişi “Oğlunuz kaza ile hayatını kaybetmedi, onu birliğimizdeki uzman çavuş vurdu. Birlikte cep telefonu kullanmamız yasaktı. İsmail, cep telefonu yakalattı. İsmail ile bu uzman çavuş arasında daha önce de bir tartışma yaşanmıştı. Bu tartışmadan dolayı İsmail, ‘Disko’ olarak bilinen askeri disiplin koğuşunda yatmıştı” dedi.

Bu olayın ardından gün boyu İsmail’in birliğini aradıklarını belirten ağabey Murat Akça ise kimseye ulaşamadıklarını belirterek şöyle konuştu: “Ulaşmaya çalışıyoruz. Görev yaptığı birliği arıyoruz. Telefona cevap vermiyorlar. Bir iki kez açıldı telefon bu sefer de ‘muhatabı biz değiliz’ dediler. Buradaki askeri birlikten de hiçbir şekilde bilgi verilmiyor. Kuşadası’na iki uzman çavuş getirdi kardeşimi onlar da bize göre yanıltıcı bilgi verdiler. Bizce biliyorlar ama üzerini kapatmaya çalışıyorlar.”

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün, Asker Hakları İnisiyatifi ile yapılan görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, son iki buçuk yılda 175 er ve erbaş, son 10 yılda ise toplam 934 erbaş ve erin intihar ettiğini ifade ederek, “Son iki buçuk yılda iç güvenlik olaylarında 233 şehit, son 10 yılda ise 818 Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personeli şehit olmuş. Son on yılda intihar olayları şehit sayısını geçmiş durumda” demişti.

(Bianet)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.