İklim KriziManşet

Katar’da bir ilk: “İklim Değişikliği” eylemi

0

Fotoğraf: Gökşen Şahin

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansının (COP18 – Doha) ilk haftasının tamamlandığı gün Katar’da bir ilk yaşandı. Katar tarihinde ilk kez gerçekleştirilen sokak eyleminde Arap Gençlik Hareketi Koalisyonu, iklim değişikliğine dikkat çekmek amacı ile bir eylem düzenledi.

İklim Konferansını yerinde izlemek üzere Doha’da bulunan arkadaşımız Gökşen Şahin‘in aktardığına göre Arap Gençlik Hareketi Koalisyonu (AYMC),, müzakerelerin ilk hafta sonunda Katar’da bir ilke imza attı. Katar var olduğundan beri ülkede ilk kez sokakta bir eylem düzenlendi.

Fotoğraf: Gökşen Şahin

Arap Baharının etkilerinin Katar’a da yansıdığının işaret olan eylem 15 Arap ülkesinden gelen 100 gençten oluşan Arap Gençlik Hareketi Koalisyonu (AYMC), tarafından düzenlendi.

Bu eylemi düzenlerken, Katar’daki hemen hemen her bakanın sorgusuna maruz kaldıklarını ve en son “nasılsa 50 – 100 kişiden fazla giden olmaz” diye eyleme izin verildiğini anlatıyorlardı. Arap Gençlik Hareketi Koalisyonu (AYMC) üyelerinin, ilk defa bir Arap ülkesinde gerçekleşen iklim müzakerelerinde önemli rol oynadıklarını ortaya çıkaran eyleme beklentilerin aksine 50 – 100 kişi yerine binlerce kişi katıldı.

Fotoğraf: Gökşen Şahin

Eylem boyunca iklim değişikliği konusunda acil harekete geçilmesi istenirken, Arap Gençlik Hareketi Koalisyonu, Arap ülkelerinden iklim adaletine önderlik etmek için ellerine bir şans geçtiğini ve bunu harcamamaları gerektiğini sık sık vurguladı. Katar’ın ilk sokak gösterisi, hepimizin yaşamı için en önemli konu olan iklim adaletine vurgu yaparak sonlandı.

(Yeşil Gazete)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.