Sivil Toplum

Cumartesi Anneleri 401. kez Galatasaray’da

0

Adalet arayışlarının 401. haftasında Galatasaray Meydanı’nda bir araya gelen Cumartesi Anneleri, 18 yıl önce Diyarbakır’da kaybedilen Ender Toğcu’nun akıbetini sordu.

Cumartesi Anneleri, İstanbul Galatasaray Meydanı’nda bir araya geldi; 18 yıl önce Diyarbakır’da kaybedilen Ender Toğcu’nun akıbetini sordu. Toğcu’nun annesi Soliya Toğcu gönderdiği mektupta, “Onu devletten, önce sağ istedim. Sonra cenazesine, şimdi de kemiklerine razı oldum. Onu canlı bulamadım, bari bir mezarı olsun istiyorum. Oğlumun mezarına sarılmak, gömüldüğü toprağı koklamak istiyorum” dedi.

Cumartesi Anneleri’nin bu haftaki buluşmasında önce 1980’de gözaltında kaybedilen Nurettin Yedigöl’ün kardeşi Muzaffer Yedigöl söz aldı. Muzaffer Yedigöl, “Annem 85 yaşında, Berfo Ana 105 yaşında. O dönemde görev yapanlardan kardeşimi nasıl öldürdünüz, nasıl işkence ettiniz diye sormuyorum artık. Annem için onun mezarını istiyorum. Ölmeden Nurettin’in mezarını görsün, bir su döküp dua okusun” dedi.

1980’de kaybedilen Hayrettin Eren’in kardeşi İkbal Eren, kayıplara daha fazla duyarlılık gösterilmesini isterken, 1995’de kaybedilen ve ailesinin çabalarıyla mezarı bulunan Hasan Ocak’ın kardeşi Ali Ocak, AKP’nin hukuksuzluklara ve adaletsizliklere imza atanları terfi ettirdiğini belirterek, Meclis’e Kamu Denetçisi olarak atanan Nihat Ömeroğlu’na işaret etti.

Diyarbakır’dan Cumartesi Anneleri’ne mektup

18 yıl önce Diyarbakır’da gözaltına alınan ve kaybedilen Ender Toğcu’nun annesi 82 yaşındaki Soliya Toğcu’nun Diyarbakır’dan Cumartesi Anneleri’ne gönderdiği mektup okundu. Toğcu’nun mektubu şöyle: “18 yıldır her gece başımı yastığa oğlumun adıyla koyuyor, her sabah gözümü oğluma seslenerek açıyorum. 18 yıldır gözüm kapıda, kulağım telefonda bir mucizenin gerçekleşmesini bekliyorum. Onu devletten önce sağ istedim. Sonra cenazesine şimdi de kemiklerine razı oldum. Onu canlı bulamadım bari bir mezarı olsun istiyorum. Oğlumun mezarına sarılmak, gömüldüğü toprağı koklamak istiyorum. Onu ararken çok baskı gördük; ama biz Ender’i aramaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Toğcu’nun faillerinin isimleri okundu

Haftanın basın açıklamasını okuyan Başak Can, Toğcu’yu zorla arabaya bindirenlerin arasında Diyarbakır Terörle Mücadele Şubesi’nde görevli Zafer Aktaş’ın olduğunu, ailenin yaptığı araştırma sonucunda Toğcu’nun JİTEM subayı Yüzbaşı Zahit Engin’e teslim edildiğini öğrendiklerini söyledi. Aile ve tanıkların araştırma sürecinde yoğun tehdit aldığını, savcının da, “Ben de tehdit altındayım” dediğini aktaran Can, savcının dosyayı kapattığını söyledi. Can, annesi Soliya, eşi Güler ve kızı Berivan’ın 18 yıldır Toğcu’yu beklediğini vurgulayarak, TEM amirlerinden Zafer Aktaş, dönemin TEM Şube Müdürü Rıdvan Güler, Zahit Engin ve JİTEM’in “ölüm timleri”nde görev yapanların yargılanmasını istedi.

Cumartesi Anneleri 402. haftada bir araya gelmek üzere meydandan ayrıldı.

(İmc-tv.com)

More in Sivil Toplum

You may also like

Comments

Comments are closed.