ManşetYazarlar

Dans ede ede geliyoruz – Sevil Turan

0

Sevgili Dostlar,

Fazla tevazu kibirdendir derler. Bugün burada gerçekleştirdiğimiz bütünleşmenin Türkiye siyaseti açısından önemini, tarihin mutlaka yazacağına eminim.

Bunu net bir şekilde ortaya koymakta bir sakınca görmüyorum. Ülkemizin sol muhalefet tarihinde eşitlik ve demokrasi mücadelesi veren en köklü geleneklerinin temsilcileriyle, tüm gezegeni felakete sürükleyen kapitalizme karşı mücadele eden yeşil düşüncenin birlikteliği umutlarımızı daha da arttırıyor.

Yeni bir siyasetin doğuşuna tanıklık ediyoruz. Bu birleşmeyle, askeri veya  sivil ille de devletçi vesayet olsun diyenlere karşı,  bireysel hak ve özgürlükleri talep eden, hem yeşil hem sol bir siyaset vaat ediyoruz.

İnsanın doğanın efendisi değil, yalnızca bir parçası olduğu temel düşüncesi ile doğayla birlikte hepimizin tüm haklarının güvence altına alındığı, ekolojik bir toplumsal dönüşümü müjdeliyoruz.

Doğadan, insandan ve emekten yana siyaseti yükseltmenin tam zamanı, kadınlarla, gençlerle ve toplumun ötekileştirilen tüm kesimleriyle birlikte öreceğimiz mücadelemizin eşiğindeyiz.

Salonların değil sokağın partisi olmak istiyoruz. Bugünkü tek üzüntüm bir kadın olarak kadına uygulanan şiddete karşı sokakta olan; hakları için, eşit ve adil bir yaşam için mücadele eden kadınların yanında olamamak. Ama umudumuzun partisini böyle bir günde kurmak da çok anlamlı. Gelecek 25 Kasım’larda , yeni partimizin kuruluş gününü mücadelelerimizin sesini sokaklarda yükselterek kutlayacacağız.

Son bir yılda bir yandan birleşme çalışmalarını yürütüp bir yandan da askeri darbelerle hesaplaşırken diğer yandan HES’lere karşı; Aliağa, Gerze, Bartın, İğneada termik santrallerine; nükleer santrallere karşı mücadelele ettik, ediyoruz. Ötekileştirilen, yok sayılan tüm kimliklerin, eşcinsellerin, kadınların, hak ve eşitlik mücadelelerinde yer aldık. Bu mücadelelerin bazılarını kazandık, bazılarında ise mücadelemiz devam ediyor. Şimdi, bu birleşme sayesinde bu mücadeleleri daha geniş kesimlerin sahipleneceğine dair umutlarımız artıyor.

İşimiz çok, yolumuz uzun bunun farkındayız. Hak arayışlarını “şov” olarak nitelendiren, işçi ölümlerine “kader” diyen, suların boşa akmayacağını söyleyen, tüm dünyanın şantiye olacağını söylemekte herhangi bir beis görmeyen, kadınları sadece bir üreme makinesi olarak gören bir zihniyete karşı diyoruz ki; “siz daha şov görmediniz, biz dans ede ede geliyoruz.

Bugün gelinen noktada doğa-insan ayrımını yapmak mümkün değil. Küresel iklim krizi, tüm canlı yaşamını tehdit ediyor.  İnsanlığın gördüğü en büyük kriz bu. Sorun sadece doğanın tahrip edilmesi değil; bu kriz  ayrımcılık ve eşitsizlikleri derinleştiriyor. İklim değişikliği insanları evsiz, güvencesiz, gıdasız, işsiz bırakıyor.  Bu mağduriyeti yaşayan ise yine herkesten çok kadınlar ve çocuklar…

Evrensel değerlerimizi savunurken siyaseti herşeyden önce yerel pratikler üzerinden üreteceğiz. Üstten bir politika anlayışı ile değil, yereldeki mücadelelere katılarak, yurttaşların katıldığı, karar verdiği bir siyaset ve mücadele anlayışını sürdüreceğiz.

Değerlerimizle, söylemlerimizle, hayata geçireceğimiz politikalar ve  projelerimizle mücadelemizi, hep beraber yeni bir siyasetle inşa edeceğiz..  Yeni siyaseti kuracak olan nereden geldiğimiz değil, beraber neler yapacağımızdır. Farklılıklarımız çeşitliliklerimiz olacaktır, umudumuz ise ortak değerlerimiz ve amaçlarımızdır. 

Sömürüsüz, ayrımcı olmayan bir siyaset , bir yaşam, bir Türkiye ve bir dünyayı ilk olarak kendi partimizin içinden öreceğiz. Benim burda genç bir kadın olarak aday olabilmem,  samimiyetimizin ve yeni siyasetin temellerini  bugünden attığımızın göstergesidir.

Yeni siyaset, sol olacak, yeşil olacak, genç olacak, katılımcı olacak, çoğulcu olacak, çeşitli olacak ve herşeyden öte şenlikli olacak.

Ormanları yokedip beton binalar dikerken, bu binalarda yaşamanın  insan ilişkilerini nasıl değiştirdiğini farketmiyorlar. Akarsuları yok edip baraj yapmayı, toprağın altını üstüne getirip maden çıkarmayı gelişme ve kalkınma sayıyorlar…

Savaştan ve şiddetten beslenen hakim siyasi anlayışlara karşı  dans ede ede kazanacağız.

Sevil Turan

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Eş Sözcüsü

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.