Hayvan Hakları

Kuş hareketliliği haritaları hazırlanıyor

0
Kızıl Akbaba (Gyps fulvus)

Kızıl Akbaba (Gyps fulvus)

Türkiye’deki kuş hareketliliği haritalarının hazırlanması çalışmalarına başlandı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın şanslı ülkelerinden birisi olduğunu, bu olağanüstü ekosistem ve habitat çeşitliliğinin beraberinde önemli bir tür ve genetik çeşitliliğini getirdiğini söyledi.

Bu çalışmalar çerçevesinde, kuşlarla ilgili bu zamana kadar yapılmış çalışmalardaki mevcut verilerin derleneceğini ve Nuh’un Gemisi Biyolojik Çeşitlilik Veri Tabanı’na işleneceğini kaydeden Özyanık, toplanan verilerin derlenmesinin ardından, veri eksiği olan türler tespit edilerek bu konularda da çalışmalar yapılmasının sağlanacağını ifade etti.

Özyanık, şunları söyledi:

”Koloni halinde kuluçkaya yatan büyük yırtıcılar kara akbaba ve kızıl akbaba, koloni halinde kuluçkaya yatmasa da birbirine yakın yerlere yuva yapabilen küçük akbaba ile yine kalabalık gruplar halinde hareket eden toy kuşlarına ait üreme verilerinin toplanması için ise bu türler ile alakalı yapılan çalışmalar ve tüm kayıtlar incelenecek, üreme bilgileri yetersiz olan ve güvenilir olmayan alanlar ziyaret edilecek ve üreme bilgileri elde edilecek.”

Kızıl Akbabalar kayboluyor

Tüm bu çalışmalara rağmen Isparta’daki Yazılı Kanyon’da yaşayan kızıl akbabaların neslinin, bölgedeki taş ocakları yüzünden tehdit altında olduğu söylenmekte. Taş ocakları nedeniyle tahribata uğrayan bölgede daha önce 15 olan akbaba sayısı 2’ye düştü. Bölgede taş ocağı sayısı hergeçen gün bölge halkı ve çevreciler önlem alınmasını istiyor.

Konu CHP Milletvekili Arif Bulut tarafından meclis gündemine de taşınmıştı. CHP Milletvekili Arif Bulut, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun cevaplaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Kasımlar Barajı için kullanılacak 500 kilo dinamitin bölgenin biyoçeşitliliğini nasıl etkileyeceğini  ve bölgede varlığını sürdüren, ancak kritik olarak yok olma tehdidiyle karşı karşıya bulunan türlerin korunması için herhangi bir somut çalışma yapılıp yapılmadığını sormuştu

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.