ManşetSağlık

Greenpeace “Zehirli Giysiler” raporunu yayınladı

0

Greenpeace Uluslararası tarafından bugün yayımlanan rapor, dünyaca ünlü giyim markalarının ürünlerinin zehirli kimyasallar içerdiğini ortaya koydu.

Greenpeace’in yayımladığı rapora göre, Zara, Levi’s, Mango gibi markaların ürünlerinde tehlikeli kimyasallar olduğunu ortaya koydu.

Markaların ürünlerinde tespit edilen kimyasallar, doğaya karıştığı zaman kansere ve hormon bozukluğuna neden olabiliyor.

Greenpeace’in yaptığı incelemeler, 20 farklı giyim markasında tehlikeli kimyasallar bulunduğunu ortaya koydu. Bu markalar içinde ZARA, hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallar açığa çıkaran tek markaydı.

Greenpeace tarafından uzun süreli incelemeler sonucunda hazırlanan, “Zehirli Giysiler” raporu 141 parça giysi üzerinde yapılan testler sonucu oluşturuldu. Rapor, zararlı kimyasallar kullanan tekstil üretim tesisleri ile bu ürünleri satan firmalar arasındaki bağlantıyı ortaya koyuyor.

Test edilen ürünlerin büyük bir çoğunluğu gelişmekte olan ülkelerde üretildi. Ürünler arasında kadın ve erkekler için hem yapay hem de doğal ipliklerden üretilmiş kumaş ve kot pantolon, tişört, elbise ve iç çamaşırları bulunuyor. Bu ürünlerde tespit edilen zararlı kimyasallar ya ürünlerde malzemeye katılıyor, ya da imalat aşamasında kullanılıyor.

Rapordaki en önemli bulgulardan biri, test edilen tüm markaların her birinin birden fazla ürününde NPE’lere, yani parçalanınca hormon bozukluğuna neden olan maddelere rastlanmasıydı. Ayrıca incelenen dört üründe yüksek oranda toksik içeren ‘ftalat’ maddesi bulundu. Zara’nın iki ürününde, bazı kumaş boyalarının kullanımından kaynaklanan ve kanserojen amin kalıntıları tespit edildi.

Greenpeace, tüm giyim markalarından, 2020’ye kadar tedarik zincirleri ve ürünlerinden zararlı kimyasalları arındırmalarını talep ediyor. Bugüne kadar H&M ve Marks&Spencer gibi markalar, Greenpeace’in kampanyası sonucu bu konuda taahhütte bulundu. Zara’dan ise ses çıkmadı.

Greenpeace Akdeniz’den Tarık Nejat Dinç, “Dünyaca ünlü giyim markaları, zehirli kimyasallar içeren giysileri bizlere satarak, tüm dünyada nehirlerin toksik maddelerle dolmasına neden oluyor. Nehirlerdeki toksik kirlenme hem bu giysilerin üretimi sürecinde hem de yıkanması sonucu ortaya çıkıyor. Türkiye’de de, tekstil endüstrinin neden olduğu kirlenmeyi özellikle Ergene Nehri’nde çok acı bir şekilde görüyoruz. Büyük giyim markaları, bu zararlı kimyasalları barındıran ürünleri satarak her birimizi birer moda kurbanına dönüştürüyor. ZARA markasının ürünlerinde hem hormonal bozukluklara hem de kansere neden olan kimyasallara rastlandı. Dünya’nın en büyük moda zinciri olarak Zara’ya düşen, acilen harekete geçerek, tüm tedarik zincirini ve ürünlerini zehirli kimyasallardan arındırmak ve bu konuda önder olmaktır ” dedi.

Greenpeace Küresel DETOX ekibi adına Yiğit Erçevik başlattıkları kampanya ile Zara’yı detoksa çağırdı. Çağrı metni şöyle:

Greenpeace, tüm giyim markalarından, 2020’ye kadar tedarik zincirleri ve ürünlerinden zararlı kimyasalları arındırmalarını talep ediyor. Bugüne kadar Nike, Adidas, Puma, H&M, Marks&Spencer, C&A ve Li-Ning gibi büyük markalar, tüketicilerin, destekçilerin ve moda takipçilerinin baskıları sonucunda, ürünlerini zehirli kimyasallardan arındırma sözü verdiler.

Dünyanın bir numaralı giyim markalarından biri olan ZARA da dahil olmak üzere, tekstil sektöründeki tüm firmaların durumun ciddiyeti karşısında harekete geçmesini ve zehirli kimyasallardan arınmasını bekliyoruz. Gücü ve itibarı nedeniyle ZARA, moda endüstrisini zehirli kimyasallardan arındırma konusunda çok önemli bir konumda yer alıyor. ZARA’nın ürünleri üzerinde yaptığımız testlerde, kimisi kullanılan boyalardan kaynaklanan kanserojen maddeler olmak üzere, zehirli kimyasalların izlerine rastladık. ZARA’nın şu anki haliyle sorunun bir parçası olduğu çok açık.

Ama ZARA, temiz alternatiflere geçiş yaparak, çözümün bir parçası olmayı da seçebilir. ZARA’yı zehirli kimyasallardan arınmaya ikna etmek için Detox kampanyamıza katıl.

Kampanyaya katılmak için greenpeace.org/turkey/tr/harekete-gec/detox/zara/

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.