Manşet

Nesin Matematik Köyü yararına Meral Okay anma gecesi

0

Meral Okay anısına bu akşam İstanbul Tim Show Center’da “Meral Okay Matematik Köyünde Doğuyor” adlı bir etkinlik düzenleniyor. Etkinlikte toplanacak tüm gelir, Şirince’deki Nesin Matematik köyüne (NMK) aktarılacak.

Meral Okay’ın ölümünün ardından tüm mirasını Matematik köyüne bıraktığı söylenmişti. Kaynağı belirsiz bu “bilgi” doğrulanmadı. Ancak Okay’ın yasal mirasçısı olan  yeğeni bu fikri desteklemedi.

Mirasla gelmeyen destek, geçtiğimiz aylarda Matematik köyünü iki kez ziyaret eden, Okay’ın yakın dostlarından Sezen Aksu’nun girişimiyle geldi.  Aksu’nun öncülüğünü yaptığı Meral Okay Matematik Köyünde Doğuyor gecesi bir anlamda, sanatçının vasiyetinin yerine getirilmesi sağlıyor. 

Ali Nesin, Aziz Akyavaş, Dilara Endican, Durul Taylan, Yağmur Taylan, Emine Uşaklıgil, Gül Oğuz, Halit Ergenç, Hande Ataizi, Melisa Sözen, Meryem Uzerli, Murat Yıldırım, Mustafa Atalık, Mustafa Oğuz, Nur Fettahoğlu, Oktay Kaynarca, Ozan Güven, Pelin Akat, Selma Ergeç ve Timur Savcı’nın birer konuşma yapacağı gecede, Sezen Aksu da konser verecek. Etkinliğin sunuculuğunu Beyazıt Öztürk ve Engin Altan Düzyatan üstleniyor. Biletler ise halihazırda Biletix’te satışta.

Matematik köyü nedir, ne yapar?

“Beyinlerin matematikle temizlendiği” Nesin Matematik Köyü, temelde Aziz Nesin’in fikirbabası olduğu, matematik profesörü oğlu Ali Nesin’in de bu fikri hayata geçirmesiyle oluşan bir okul.

İzmir’in Şirince köyüne 1 kilometre mesafedeki okul, 2007’de Nesin Vakfı’na ait 22 dönümlük doğayla iç içe bir alanda hizmete girdi. Evleri ve sınıfları kerpiçten olan yerleşke inşa edilirken hiçbir ağaç kesilmemesi temel ilke kabul edildi.

Öncelikli olarak lise ve üniversite öğrencilerini hedef alan Matematik köyünün amacı, matematiği öğretmek ve sevdirmek. “Matematikte başarısızlığın korku ve yoğunlaşamama temeline dayandığı” ilkesiyle eğitim verilen köyde, bu iki unsurun, öğrencinin kafasından kaldırılması amaçlıyor.

(Yeşil Gazete, Haber Vesaire.com)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.