DünyaManşet

Suriye’de sular durulmuyor

0

Suriyeli muhaliflerin yeni kurduğu Milli Koalisyon, Avrupa Birliği (AB ) tarafından “Suriye halkının isteklerinin meşru temsilcisi” olarak tanındı. Muhaliflerin resmen tanınması ise üye ülkelerin tercihlerine bırakıldı.

Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçleri Milli Koalisyonu’nu Avrupa’da tanıyan ilk ülke Fransa olmuştu.

Birleşmeler

Mısır resmi haber ajansı MENA’ya açıklama yapan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz Ahmed Hatip, örgütün ana merkezine Kahire’ye taşıyacağını belirtti.

Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kemal Amr‘la görüşmesi sonrası açıklamada bulunan Suriyeli muhalif lider Hatip, “Koalisyon, ana karargahın Mısır’da olmasına karar verdi” dedi. Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu, Katar’ın başkenti Doha’da bir hafta süren çalışmalar sonrası kurulmuştu. Örgütün liderliğine Muaz Ahmed Hatip getirilmişti.

Ayrılıklar

Suriye ’de Beşşar Esad yönetimine karşı savaşan Selefi örgütler, muhaliflerin yeni çatı örgütü Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nu (SMDK) tanımadıklarını açıkladı. Dün internette dolaşan görüntüde, “Cephe El Nusra, Ahrar Eş Şam, Liva Et Tevhid, Ahrar Es Suriye, Liva Halep Cephe İslami, Hareket-i Fecr El İslamiye, İslam Kalkanı, Liva Anadan, Liva Nasr, Liva El İslam, Liva El Baaz, Liva Ceyş-u Muhammed, Liva Sultan Muhammed ve diğer cihad grupları” adına yapılan açıklamalarda,
ve ‘dışarıda kurulan, komplo projesi olan konsey ve koalisyonu reddettikleri konusunda mutabıkız” dedikten sonra en kısa sürede İslam Devleti kurmak istendiği bildirildi.

Çatışmalar

Özgür Suriye Ordusu’na geçen Resulayn’da, dün sabah saatlerinde duyulan silah seslerinin muhalifler ve PKK’ya yakınlığı ile bilinen Suriyeli Kürtler’in bağlı bulunduğu PYD arasındaki çatışmadan kaynaklandığı öğrenildi.

PYD güçlerinin ilçe merkezine kendi bayraklarını asmak istediği, muhaliflerin de buna karşı çıkmasıyla başlayan çatışmalarda yaralananlar olduğu ifade edildi. Sınırın iki tarafında da tedirginliğe yol açan çatışmaların, Resulayn’ın iç kesimlerinde yer yer devam ettiği bildirildi.

Ceylanpınar’ın karşısında bulunan Resulayn’da sabah saatlerinde başlayan silahlı çatışmalar devam ederken, sınır hattında gelişmeleri takip eden ve uyarılara rağmen dağılmayan meraklı vatandaşlar polislerin zırhlı araçlarından basınçlı su sıkılarak bölgeden uzaklaştırıldı.

(Yeşil Gazete)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.