DünyaManşet

Gazze’de ölü sayısı 100’ü geçti

0

İsrail’in saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi’nde ölü sayısı artmaya devam ediyor.  6. Gününü geride bırakan saldırılarda dün hayatını kaybeden 24 kişi ile beraber hayatını kaybeden Gazzelilerin sayısı 100’ü geçti.

Ateşkes Çağrıları

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon, İsrail’in Gazze saldırısına ilişkin, tarafları, Mısır liderliğindeki girişimle işbirliği yapmaya ve ateşkese çağırdı.

İsrail yerleşim birimlerine roket atışlarının devam etmesi ve İsrailli sivillerin öldürülmesinden de kaygı duyduğunu ifade eden Ban,

“Bu saldırılar durdurulmalı. Tarafları, Mısır liderliğindeki girişimle işbirliği yapmaya ve derhal ateşkese çağırıyorum. Gerginliğin tırmanması kaçınılmaz olarak sivil halkın göreceği zararın artmasına yol açacaktır. Bundan kaçınılmalıdır.” dedi

Bir diğer ateşkes çağrısı da Avrupa Birliği  dışişleri bakanlarının toplantısı ardından geldi. AB bakanları, özellikle bölgede istikrarsızlığın yaşandığı bir dönemde tüm tarafların saldırılara son vermesinin herkesin çıkarına olduğunu vurguladılar. Toplantı sonrasında yayımlanan ve oldukça kısa olarak değerlendirilebilecek sonuç bildirisinde, “Masum sivillerin meşru kılınamayacak şekilde acı çekmelerine neden olan saldırılar derhal son bulmalı” denildi.

Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal, İsrail’in Gazze’deki hedeflerine ulaşamadığını belirterek, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun ateşkes talebinde bulunduğunu söyledi. Dakikalar sonra İsrail’den yapılan açıklamada Meşal’in bu sözleri yalanlandı.

Erdoğan-Obama Zıtlaşması

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Hilton Otel’de gerçekleştirilen 8. Avrasya İslam Şurası’nın açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan,  İsrail’e yönelik eleştirilerini sürdürdü. Erdoğan konuşmasında, “Artık buna çatışma demiyorum bu savaş. Saldırılar dördüncü gününde. Bu sabah itibarıyla Gazze’deki son durum ölü sayısı 94 oldu. 700’den fazla yaralı var. Egemen güçler Batılı güçler nerede? Hiçbirisi nin’ne yapıyorsun dediği yok’ ki İsrail olduğu için. Müslümanları terörle yan yana ananlar Gazze’de masum çocukların katledilmesi karşısında gözlerini yumuyor. İsrail bir terör devletidir.” diye konuştu.

İsim vermeden ABD Başkanı Barack Obama’yı eleştiren Erdoğan, “Görüştüğümüz liderlerin yaklaşımı çok enteresan. ’İsrail savunma hakkını kullanıyor’ diyor. Bu nasıl adalettir? Bu nasıl adil bir yaklaşımdır? Bunu bu şekilde ifade edebilmek mümkün mü?” dedi.

ABD başkanı Obama 3 günlük Asya gezisinin ilk ayağı olan Tayland’da yaptığı konuşmasında “Topraklarına roket fırlatılan İsrail’in kendini savunma hakkı var” demeye devam etti.

İsrail’in Gazze’ye kara harekatı başlatmaması tavsiyesinde bulunan Obama, “Hamas” konusunda Erdoğan ve Mursi ile telefon görüşmesine de değindi.

Obama, Türkiye ve Mısır liderine şu mesajı verdiğini söyledi: “Filistin davasının liderliğini yapanlar, Gazze’deki şiddetin daha da derinleşmesinin, barışa hizmet etmeyeceğini ve “iki devlet”li çözümü daha uzak bir geleceğe erteleyeceğini, görmeliler.”

(Yeşil Gazete)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.