Ekolojik YaşamManşet

2012 Doğru Yaşam Ödülü’nün sahibi Hayrettin Karaca hakim karşısında

0

Koza Madencilik’e ait olan bölgeye incelemeler yapmak ve bölge halkını bilinçlendirmek için gitmesi nedeniyle şirket tarafından konut dokunulmazlığının (işyeri) ihlali ve iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçlaması ile mahkemeye verilen Hayrettin Karaca’nın davası başladı.

2 hafta sonra Stockholm’de yapılacak 2012 Alternatif Nobel Ödülü (Doğru Yaşam Ödülü) Töreni’ne gidecek olan 90 yaşındaki Hayrettin Karaca’nın duruşmasını izlemek üzere Uluslararası Gözlemci Heyeti de Türkiye’ye geldi.

Doğru Yaşam Ödülü heyetinden uluslararası avukat Agneta Johansson, davayı izlemek üzere Türkiye’de. Merkezi İsveç’te bulunan Uluslararası Hukuk Desteği Konsorsiyum’unun Müdür Yardımcısı olan Avukat Johansson bütün Dünya’da izlediği davalardan edindiği deneyimleri de beraberinde getirecek.

Doğru Yaşam Ödülü Vakfı, Karaca hakkındaki davanın uluslararası adil yargılanma standartlarında olması için çağrıda bulundu.

Hayrettin Karaca, 17 Nisan 2010 tarihinde, Koza’ya ait altın madeni işletmesinin bulunduğu yaylada incelemede bulunmak ve altın madenine karşı yerel hareketi desteklemek üzere Kozak bölgesine gitti. Köylülerle yapılan halk toplantısı sonrasında yerel halk; Karaca, Av. Hasan Namak ve arkadaşlarını Koza Altın’ın kamu arazisi olan ormanlarda kestiği 7.400 ağacın bulunduğu bölgeye incelemeye götürdü. Karaca, ağaç ve bitki türlerinin fotoğraflarını çekerken maden şirketine ait 3 araç geldi, Karaca ve arkadaşlarının yolunu keserek, tehdit ve hakaret içeren aşağılayıcı söylemlerde bulundu. Böylece maden şirketi çalışanları açıkça kamuya ait olan bir yolda özgürlüklerini kısıtladı.

Hayrettin Karaca ne ile suçlanıyor?

Av. Hasan Namak madencilik şirketi hakkında hürriyeti engellemekten, birden fazla kişi ile birlikte tehdit ve hakaretten şikayette bulunurken, madencilik şirketi de Karaca, Av. Namak ve Kozak köylülerinden Çevre Koruma Sözcüsü Gülden Karabudak hakkında konut dokunulmazlığının (işyeri) ihlali ve iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçlarından dolayı şikayetçi oldu. Savcı, Karaca, Turgutlu Çevre hareketinden Av. Hasan Namak ve Kozak Yaylası Çevre Koruma Derneği Sözcüsü Gülden Karabudak hakkında işyeri dokunulmazlığını ihlal suçundan dava açtı. Ama Koza altın madeni şirketinin yöneticilerine dava açmamaya, sadece üç maden işçisi hakkında tehditten dava açmaya karar verdi. Şimdi Karaca, Av.Namak ve Karabudak ceza mahkumiyeti tehdidi ile karşı karşıyalar.

2012 Doğru Yaşam Ödülü Hayrettin Karaca’nın

7 Aralık 2012 tarihinde İsveç Parlementosu’nda yapılacak ödül töreni için Hayrettin Karaca 5 Aralık’ta Stockholm’e gidecek. Karaca, ödül töreninde başarılı girişimcilik ve etkili çevre aktivizmini birleştirerek hayatı boyunca yorulmadan yaptığı savunuculuk ve doğamızın korunması ve temsil edilmesi için sağladığı destek nedeniyle layık görüldüğü Onur Ödülünü alacak.

(T24)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.