Hayvan HaklarıManşet

Kaş’ta yunus parkına suçüstü

0

ProWal adlı Yunus ve Balina Koruma Kuruluşu, Kaş’ta mühürlenen Yunus Parkının, para karşılığı yunuslarla fotoğraf ve yüzme etkinlikleri için ziyaretçilere açıldığını tespit ettiğini bildirdi.

Kaş’taki Yunus Parkı’nın tesisin işletme izni olmamasına, geçen ilkbaharda yetkili makamlarca kapatılarak mühürlenmesine rağmen para karşılığı faaliyetine devam etmesi hayvan severlerin öfkesine ve tartışmalara sebep oldu.

ProWal tarafından verilen bilgilere göre; Olanları yerinde gören ve tespitlerde bulunan Lisa Demirgil , konu ile ilgili şu açıklamalarda bulundu:

Bir tanıdıkla birlikte geçen Pazartesi günü orada gördüklerim beni fevkalade üzmüş ve şoke etmiş durumdadır. Aslında tesisin dışarısından , küçük havuzcuklar içerisinde tutulan yunusların durumunu gözlemlemekti amacımız. Tesis zincirlerle kapatılmış olmasına rağmen orada hazır bulunan çalışanlar içeri girmemiz için ısrarda bulundular. İki çalışan saatin henüz gündüz 11:00 olmasına rağmen aşırı şekilde alkollü olup, alkol kokmaktaydılar. Bir köşede 20 kadar boş bira şişesi bulunmaktaydı. Bizlere ısrarla 30 TL ye yunuslarla fotoğraf çektirilme ve 50 TL ye yunuslarla yüzme teklifi yapıldı.

Yasal olarak kapatılmış bu tesiste böyle bir etkinliğin sürdürülebileceğine inanamadığımız için, yunuslarla fotoğraf çektirilme teklifini kabul ettik. Bir kova içerinde bulunan küçücük ölü balıklarla yanımıza gelmeleri sağlanan yunuslara, orada bulunan bir topla anlamsız şaklabanlıklar yaptırıldı. Hayvanlar oldukça mutsuz ve bitkin görünmekteydiler. Sarhoş çalışanların emirlerini yerine getirmekten hiç de hoşlanmadıkları gözlemlenmekteydi.

Hayvanların ne denli küçük, paslı tellerle çevrili ve leş gibi kirli suya sahip bir yerde hapsedilmiş olduklarını gördüğümüzde gözyaşlarımızı tutamadık. Yunuslarla yüzen başka bir ziyaretçi geldiğinde tesisi terkettik. Belediye Başkan Yardımcısı Sayın Birol Engin’i arayarak, kendisine çekmiş olduğumuz fotoğrafları sunarak bilgi verdik. Kendisi derhal zabıta müdürü Sayın Mustafa Tılgan’ı aradı. Bodrum’da da benzer bir ikinci tesisi bulunan tesis sahibine para cezası kesilmesi sağlandı“. dedi.

Hayvanseverlerin Türkiye Hükümetine karşı büyük umutlar ve beklentiler içerisinde olduğunu belirten ProWal başkanı Andreas Morlok şu açıklamalarda bulundu:

Uzun süreden beri gözlemlemekte olduğumuz durum, Yunus Parkı ve Akvaryum Tesisleri bulunan il, ilçe ve beldelerdeki yetkili merciler, bu tesisler konusunda fazla bilgi sahibi olmayıp, yapacakları fazla birşey de olmaması gerçeğidir. Birçok Belediye Başkanı yunuslar konusunda bilgi ve vicdan sahibi olmalarına rağmen, bu tesislerin ticari işletme ruhsatına sahip olmaları nedeniyle bunların kapatılmasını sağlama konusunda yasal olarak elleri kolları bağlı bulunmaktadır. Bu ikilem sadece ve sadece hükümetin yunus ve balina ithalini istisnasız olarak yasaklayan bir yasa çıkarmasıyla çözülebilecektir. Hemen tüm yunus parklarında yunus üretiminin olanaksız olduğu için, böyle bir yasa, orta vadede tüm yunus parklarının kapatılması anlamına gelecektir.

Bizler 14 Ocak 2013 tarihinde, yetkili bakanlığı ziyaret ederek, tutsak yunusların hakları ve özgür yaşayan yunusların popülasyonunun korunması için artık harekete geçilmesi gerektiğini anlatmaya çalışacağız. Türkiye, Istanbul (2), Kusadasi, Bodrum, Marmaris, Kas, Kemer, Antalya, Belek ve Alanya da olamk üzere bünyesinde bulundurduğu on yunus tesisi ve Karadeniz ve Japonya’dan canlı Beluga Balinaları ve Yunus ithali nedeniyle turizm konusunda aşırı bir imaj problemi yaşamaktadır. Yunus ve deniz memelilerinin tutsak edildiği ticari amaçlı Yunus Parklarına karşı uluslararası kamuoyunda tiksinti ve nefrete ulaşan reddetme trendinin muazzam artışı nedeniyle tüm büyük tur operatörleri yunus parklarına günlük turları programlarından çıkartmış bulunmaktadırlar“ demektedir.

ProWal, Ocak ayında Ankara sinemalarından birisinde Karadeniz’de yaşayan yunuslar ve Türkiye’deki Yunus Parklarını konu eden birçok dokümanter filmin gösteriye sunulacağını bildirmektedir. Ayrıca tüm dünyadaki yunus endüstrisi için kanlı yunus katliamlarıyla meşhur Japonya Taiji’de aileleri katledilmek suretiyle tutsak edilen genç yunusları konu eden Oscar ödüllü “Koy“ (The Cove) (fragman) filmi gösteriye sunulacaktır. Bu dokümanter filmin rejisörü Ric O’ Barry, canlı bir telefon konferansıyla, Türkiye’deki yunus parklarının Japonya’daki bu yunus katliamlarında nasıl bir sorumluluk payları olduğunu gözler önüne serecektir.

ProWal Ankara’daki bu görsel etkinliğe tüm milletvekillerini davet ederek, Türk halkının çoğunluğu gibi parlamento üyeleri ve hükümetin de yunus ve deniz memelilerinin korunmaları ve aynı zamanda turizm ve ülkenin imajı açısından için ellerinden geleni yapmalarını umar.

(Kalkan Times.org)

You may also like

Comments

Comments are closed.