İklim KriziManşet

Cop18 Başkanı, “Kaya petrolü iyidir” diyor. İklimi mi, şirketleri mi kurtaracak?

0

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi Taraflar Konferansı’na (Cop18) 2 haftadan az zaman kaldı. Bu yıl Katar’da gerçekleşecek müzakerelerde, iklim değişikliğini 2 0 C’nin altında tutmak için Durban’da anlaşmaya imza atan devletlerin bunu sağlayacak mekanizmaları oluşturmaları, Kyoto Protokolü’nün ikinci yükümlülük süreci, uzun dönemli anlaşma gibi gezegenin geleceği için çok önemli konular konuşulacak.

Gezegenimizin geleceği için büyük önem taşıyan bu müzakerelere bu yıl ev sahipliği yapacak Katar’ın, müzakerelerde başkanlığı yürütecek olan başbakan yardımcısının, 14 -15 Kasım’da İngiltere’de gerçekleşen “Petrol ve Para Konferansı”nda dünyanın önemli petrol şirketlerinin üst düzey yöneticileri ile birlikte katılması, konferansın geleceği ile ilgili soru işaretlerine sebep oldu.

Eski OPEC başkanı ve iklim müzakerelerine başkanlık yapacak olan Abdullah bin Hamad Al-Attiyah’ın, “Petrol ve Para Konferansı”nda kaya gazı petrolünü savunan açıklamaları ise, iklim değişikliği konusunda çözüme yönelik politik irade isteyen iklim aktivistlerinin büyük tepkisine sebep oldu. Kaya gazının, fosil yakıt rezervleri için önümüzdeki 300 yıllık garantiyi sağlaması sebebiyle, kaya gazının büyük şans olduğunu ve değerlendirilmesi gerektiğini belirten Abdullah bin Hamad Al-Attiyah’ın iklim müzakerelerinde nasıl tutum alacağı merakla bekleniyor.

Uluslararası Enerji Ajansı gibi enerji politikalarında muhafazakar bir kurumun bile, mevcut fosil yakıt rezervlerinin 2/3’ünün 2050 yılına kadar toprakta bırakılmazsa küresel sıcaklık artışını  2 0 C’nin altında durdurmamızın imkansız olduğunu söylerken; müzakerelerde bunun için politik irade gösterilmezse bunun çok büyük bir kayıp olacağını bir çok küresel iklim kampanyası belirtiyor.

Abdullah bin Hamad Al-Attiyah’ın Petrol ve Para Konferansı’nda yaptığı açıklamayı buradan takip edebilirsiniz.

Haber: Gökşen Şahin

(Yeşil Gazete)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.