DünyaManşet

Yeşiller Almanya’da Genel Kongre zamanı

0

Alman Yeşiller Partisi’nde yapılan ‘Urwahl’ (seçiciler seçimi) sonrasında sıra genel kongrede. Sandığa gidilecek olan genel kongrede adaylığını açıklayan ilk isim partinin eş başkanlığını yürütmekte olan Claudia Roth oldu.

Eş başkan Roth, başbakan adayı olarak seçilmemesi konusunda yaptığı değerlendirmede, kendisinin hayal kırıklığına uğramasının bir önemi olmadığını, önümüzdeki genel seçimlerde mevcut koalisyon hükümetini devirmek için güçlü bir sonuç almanın daha önemli olduğunu söyledi.

Dört yıldır Alman Yeşiller Partisi (Bundnis 90) eş başkanlığını yürüten Cem Özdemir, hafta sonu gerçekleştirilecek kongrede tekrar aday olduğunu açıkladı. 2013 genel seçimde Stuttgart bölgesinden doğrudan Federal Parlamento’ya seçilen ilk Türk kökenli milletvekili olmak istediğini ifade eden Özdemir, Federal Parlamento liste başı adaylığına neden talip olmadığının sorulması üzerine, “Hedefim parti başkanı olarak görevime devam etmek ve doğuran milletvekili seçilmek.” dedi.

Eşbaşkan Claudia Roth’un parti tabanı tarafından liste başı aday gösterilmemesiyle Roth’un siyasi geleceğinin tehlikeye girdiği yorumlarına katılmayan Özdemir, “Roth, parti başkanı olarak çalışmalarına devam ediyor. Hafta sonu kongrede eş başkanlık seçiminde delegelerin desteğini alacaktır. Roth, Roth olduğu için önemli. Liste başı adaylığına seçilen Trittin ve Göring-Eckardt seçimlerde şansımızı artıracaktır. Umuyorum biz de parti başkanları olarak Roth ile birlikte partiyi 2013 seçimine taşıyacağız.” açıklamasını yaptı.

Liste başı adayların kim olacağını üyelerine soran ilk parti olduklarını hatırlatan Yeşiller Eşbaşkanı Özdemir, üyelerin Trittin ve Göring- Eckardt’i seçtiğini vurguladı.

SOSYAL ADALET VURGUSU

Alman hükümetinin sosyal devlet anlayışından uzaklaştığını kaydeden Özdemir, belediyelerin ve anaokullarının bütçe sorunu yaşadığını, ülkede sosyal adaletin zarar gördüğünü ifade etti. Özdemir, “Yeşiller olarak ülkede sosyal adaleti sağlamak istiyoruz. Öğrenciler geldikleri sosyal sınıfa ve etnik kökene bağlı olmadan başarılı olabilmeli. Adaletli bir toplum istiyoruz. Yeşillerin de ekonomi, sosyal ve Avrupa politikalarında söyleyecekleri var.” ifadelerini kullandı.

Hristiyan Birlik partileri seçmenlerinin oylarına da talip olduklarını ifade eden Özdemir, bu partilerle koalisyonun ise gündemlerinde olmadığını bir kez daha tekrarladı. Özdemir, Sosyal Demokratların yüzde 30, Yeşiller’in de yüzde 15 oranında oy alması halinde hedeflerine ulaşmış olacaklarını dile getirdi.

SPD’nin Peer Steinbrück’ün başbakan adaylığı sonrası yaşanan yan gelir tartışmalarıyla iyi bir seçim kampanyası başlangıcı yapamadığını belirten Özdemir, hükümeti bu konuda çifte standartla suçladı. Özdemir, “Milletvekilleri arasında en çok kazanlardan ilk on kişiden dokuzu Hıristiyan Demokrat ve Hür Demokratlar’dan. Bunu dile getirmiyorlar. Biz yan gelirle ilgili yönetmeliğin sertleştirilmesini istiyoruz.”dedi.

Claudia Roth’un siyasi geleceği için önemli bir karar aşaması olacak olan parti kongresi hafta sonu Hannover’de gerçekleştirilecek.

(Yeşil Gazete, Dünya Bülteni)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.