İklim KriziManşet

Pandalar da iklim değişikliğinin tehdidi altında

0

Nature dergisinde yayınlanan yeni bir rapor, pandaların temel besin kaynağı olan bambu bitkisinin ortadan kalkabileceğine dair bir öngörüde bulundu.İklim değişikliği pandaların daneslinin sonu anlamına gelebilir. Biliminsanları uyarıyor; ‘İklim değişikliği dolayısıyla dev pandalar olası bir kıtlığın içerisine girebilir ve hayatta kalmakta zorluk çekebilir’

Araştırmacılar, pandaların temel yaşam alanı olan Çin’de, panda neslinin içinde bulunduğumuz 21.yüzyılın sonuna doğru tükenebileceğini belirtiyor.

Yale Universitesi’nde yapılan araştırmanın koordinatörlüğünü yürüten Mao-Ning Tuanmu, Pandaların yaşam alanlarını korumak için ileriye yönelik harekete geçilmesini gerektiğini söyledikten sonra pandaların gelecekte yeni yuvaları olabilecek alanların şimdiden planlanması gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.

Araştırma panda nüfusunun %17’sini oluşturan Çin’in Şensi bölgesindeki Qinling dağlarında yaşayan 275 vahşi panda üzerinde yapıldı. Şensi pandaları binlerce yıldır dağın eteklerinde bulunana insanlardan izole bir biçimde yaşamlarını sürdürmekteydi. Muhtemel bir gıda problemi karşısında bu kısıtlı alanlarının pandaları savunmasız hale getireceği ifade ediliyor.

Pandaların yaşadığı ormanın yegane örtüsü olan bambular, hem Pandalariçin başlıca besin kaynağı hem de bölgede yaşayan birçok canlı için de yaşama alanı.

Bambu bitkisinin yaşam döngüsünün  iklim değişikliğinin olumsuz etkileri ile mücadele etmesinin mümkün olmadığının belirtildiği raporda, sadece bir tür üzerinde yapılan araştırma sonucunda ortalama çiçeklenme sürecinin 30 ile 35 sene arasında olduğu belirlendiği bilgisi de raporda vurgulanıyor.

En iyimser görüşe göre, içerisinde bulunduğumuz yüzyılın sonu, bambu bitkisinin de sonu manasına gelecek.

İklim Değişikliğinin etkileri ile karşılaşılacak bambu kıtlığında  pandaların yeni besin kaynakları bulmasının gerektiği ifade edilen raporda yeni besin kaynakları bulunamaması halinde Panda neslinin sona erebileceği vurgulanıyor.

Michigan Universitesi’nden iklimbilimci Jianguo Liu konu ile alakalı olarak, “iklim değişikliği ile meydana gelen olumsuz değişiklikleri anlamak, bilimsel açıdan için iyi kararlar vermeye yardımcı olmaktadır” şeklinde konuşuyor

(Yeşil Gazete, The Guardian)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.