EnerjiManşet

Dünya Enerji Görünümü Raporu yayımlandı

0

12 Kasım’da (Dün) yayımlanan 2012 yılına ait “Dünya Enerji Görünümü Raporu” (World Energy Outlook) susuz gezegende fosil yakıtların egemenliğinin devam ettiğini gösteriyor.

Uluslararası Enerji Ajansından yayınlanan rapora göre, Dünyanın iklim değişikliği ve çevre kirliğinin başlıca sebeplerinden biri olan fosil yakıt bağımlılığı artarak devem ederken, sürdürülebilir enerji kaynakları da bu artışın gölgesinde kalıyor.

Ajansın yayımladığı “2012 Dünya Enerji Görünümü” adlı raporda dünya politikasını etkileyebilecek bilgiler yeralmakta. Bu iddialardan en yankı bulanı ABD’nin 2020 yılına kadar Suudi Arabistan’ı da geçerek, dünyanın en büyük petrol üreticisi ülke konumuna geleceği öngörüsü oldu.

Enerji ajansı ayrıca, günlük 88 milyon varil olan küresel petrol talebinin, petrol fiyatlarının varil başı 125 dolar olacağı öngörülen 2035 yılına kadar günlük 99 milyon varile yükseleceği tahmininde bulundu.

Raporda, Irak’ın da 2035 yılına kadar Rusya’yı geride bırakarak dünyanın en büyük ikinci petrol ihracatçısı olacağı kaydedilirken, ABD’nin 2035 yılına kadar ise enerji anlamında kendi kendine yeten bir ülke olacağına dikkat çekildi.

Raporda 2035 yılına kadar ise enerji anlamında kendi kendine yeten bir ülke olrak nitelenen ABD’nin ayrıca henüz insan sağlığı ve doğa ile uygunluğu bilimsel olarak kanıtlanmamış olan “kaya gazı” gibi yeni ve alışılmadık enerji sağlama yöntemlerini de yaygınlaştırma yoluna gideceğine de dikkat çekiliyor.

Japonya’da Fukushima Daichi nükleer santralinde meydan gelen kazadan sonra, nükleer enerji konusunda bir durgunluk yaşandığını, zamanla bu durgunluğun  nükleer enerjinin enerji piyasalarından çekilmesine neden olacağı raporda öngörülüyor.

Başta ABD olmak üzere birçok ülke hükümetler fosil yakıt üretimlerini verdikleri sübvansiyonlar ile desteklemeye devam ediyor.  Söz konusu sübvansiyonlar konu yenilebilir enerji kaynaklarına geldiğinde ise  foisl yakıt üretimi sektöründe olduğu kadar sağlanmadığı da raporda yer alıyor.

(Yeşil Gazete, Guardian, CnnTürk)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.