Dünya

Suriye: Muhalifler tek bir çatı altında toplanma kararı aldı

0
Suriye'de iç savaş bütün şiddetiyle devam ediyor

Suriye'de iç savaş bütün şiddetiyle devam ediyor

Katar’da toplanan Suriyeli muhalif gruplar günlerdir süren görüşmelerden sonra  yeni bir koalisyon kurma konusunda anlaşmaya vardı. Muhalif lider Riad Seyf, grupların yeni koalisyon kurma amacıyla 12 maddelik bir anlaşma imzaladıklarını açıkladı.

Söz konusu anlaşma, Suriye’de Esad rejimine karşı savaşan silahlı isyancıları denetleyecek askeri bir konseyin ve isyancıların elindeki bölgelerde görev yapacak adliyelerin kurulmasını öngörüyor. 12 maddelik anlaşma üzerinde uzlaşan muhaliflerin, yeni oluşuma “Suriye Ulusal Koalisyonu” adını vermesi bekleniyor.

Yeni yapılanma ile Suriye Ulusal Konseyi ile çatışan ama Suriye içindeki Esad yönetime muhalefet eden grupların da muhalefet cephesine katılması öngörülüyor.

Suriye’nin ülke dışındaki en büyük muhalif birliği Suriye Ulusal Konseyi’nin başına ise George Sabra getirildi. Uzun yıllar Suriye Komünist Partisin’de görev alan Sabra, ülkedee iç savaş patlak vermeden önce öğretmenlik yapmaktaydı.

Geçen sene Suriye’den kaçarak Türkiye’ye geçen George Sabra, Suriye’de siyasi görüşü dolayısıyla birçok kez cezaevine girmişti. Sabra yaptığı açıklamada, ana hedefinin muhalif grupları Esad rejimine karşı mücadelede bir araya getirmek olduğunu açıkladı.

Çatışmalar devam ediyor

Aleppo şehrindeki Tarık El Bap Hastanesinin acil servisinde çekilmiş kanlı ayakkabıların fotoğrafın Suriye'nin durumunu gözler önüne seriyor.

Suriye’de muhalefetin biraraya gelme çabaları devam ederken, ülke genelinde çatışmalarda aralıksız devam ediyor. Şanlıurfa’nın Ceylanpınar beldesine komşu olan Resulayn İlçesi de çatışmaların devam ettiği yerler arasında. Bölge geçtiğimiz perşembe günü muhalifler ile ordu birlikleri arasında başlayan çatışmalar sonucunda önemli ölçüde muhaliflerin kontrolüne geçmişti.

Esad’a bağlı birlikler tarafından havadan ve karadan karşı saldırıların yapıldığı bölgenin kırsalındaki köylerden dumanlar yükseliyor.

Ceylanpınar ilçesinde ise polis araçlarından vatandaşlara evlerinden çıkmamaları ve sınır hattından uzak durmaları anonsları yapıldığı belirtiliyor. Ceylanpınar’da Suriye’de devam eden çatışma ortamı nedeniyle ilk ve orta dereceli okullar Pazartesi ve Salı günü tatil edildi.

İsrail’den uyarı atışı

İsrail güçlerinin, Golan’a isabet eden havan toplarına misilleme olarak Suriye ordusuna yakın bir bölgeye ‘uyarı ateşi’ açtığı bildirildi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, haftalık kabine toplantısının başında yaptığı açıklamada, İsrail’in saldırılara hızla yanıt verdiğini ve operasyonun devam edeceğini belirtti. Uzmanlar, İsrail’in 1973 yılından beri ilk kez Suriye’ye uyarı ateşi açtığını ifade ediyor.

(Yeşil Gazete,VOA)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.