DünyaManşet

Japonya’da nükleer protestosu

0

Japon Hükümetinin nükleer santrallerin tekrar faaliyete geçmesi yönündeki kararı üzerine halk Pazar günü sokaklara döküldü. 2011 yılında Japonya’da meydana gelen deprem ve tsunami sonrası Fukuşima nükleer santralinde sızıntı meydana gelmiş, Japon Hükümeti de önlem amacıyla faaliyette bulunan 50 nükleer santrali kapatma kararı almıştı.

Aradan geçen 2 yılın ardından Japon Hükümeti’nin Temmuz ayında Oi kentinde bulunan iki nükleer santralle ilgili yapılan testlerden tekrar faaliyete geçmesinde bir sakınca bulunmadığı ve santralin güvenli olduğu yönündeki açıklamalar tepki ile karşılanmıştı.

Tokyo’da bulunan Toyo Üniversitesinden tektonik  jeomorfoloji uzmanı Mitsuhisa Watanabe ülkede faaliyetini sürdüren tek nükleer santral olan Oi’nin bulunduğu alanda aktif bir fay hattı olduğunu söylerek “Fukushima’dan hiçbirşey öğrenmedik. Korkarım ki, bu durum birgün tekrar başımıza gelecek” şeklinde konuştu

Kibitan çocuklara radyasyondan korunmayı öğretiyor

Öte yandan Japonlar ileride yaşanması muhtemel nükleer felaketlere karşı çocukların eğitimine özel bir önem veriyor. Fukushima Daichi nükleer santral kazasınının üzerinden 2 yıla yakın bir zaman geçmiş iken yetkililer çocukların nasıl radyasyondan uzak duracaklarına ilişkin bildiriler hazırladı. Japonya’da çocukların ilgi ile izlediği  çizgifilm karakteri sarı kuş Kibitan’ın başrolde olduğu bu  bildiriler ile çocukların şimdiden olası nükleer santral felaketlerine karşı hazırlıklı olması amaçlanıyor.

Bildirilerde, çocuklara zarar gören nükleer santralden sızan radyoaktif maddeler ile dolu olabilecek havuz ve su birikintilerinden uzak durmaları gerektiğini gülümseyen suratıyla anlatan Kibitan, radyasyonun neden zararlı olduğunu ve  neden dışarıdan eve döndükten sonra ellerin yıkanması gerektiğini de açıklıyor.

Binlerce çocuğun kanser riski ile karşı karşıya olduğu Japonya’da alarm çanı sarı kuş Kibitan tarafından çalınıyor. Fakat sağlık uzmanları ve nükleer karşıtları bu alarmın çok daha önce çalınması gerektiğini söyleyerek, Hükümetin Fukushima ile alakalı bütün bilgileri biran önce açıklamasını talep ediyorlar.

Temmuz Ayı’nda Fukushima Medikal Üniversitesi tarafından açıklanan bir raporda bu eleştirileri destekler nitelikte. Patlama bölgesi yakınında yaşayan 38.000 çocuk üzerinden yapılan araştırmalar sonucunda 13,000 çocukta anormal bir şekilde büyüyen troit bezleri ve 5 milimetreye varan kist ve nodüllere rastlanmış olduğu bildirildi. Sağlık uzmanları bu sonuçların Japonya geneli ile karşılaştırıldığında büyük bir sorumsuzluk olduğunu dile getiriyor.

(Yeşil Gazete, Russia Today, AFP, CNN Türk)

 

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.