Spor

“Avrasya Maratonu” köprüde, “Öz Taksim Gezi Parkı Maratonu” Taksim’de

0

Dünyanın tek kıtalararası maratonu Avrasya 34.kez atletler ve sporseverlere Asya’dan Avrupa’ya koşarak geçme imkanı sağladı. 34. Vodafone İstanbul Avrasya Maratonu’nda erkeklerde ilk sırayı Kenyalı atlet Stephan Chebogut alırken kadınlarda Etiyopyalı atlet Koren Jelela Yal finişi ilk gören attlet oldu.

Bu yıl İstanbul’un Avrupa Spor Başkenti olmasının da sağladığı avantaj ile ilk kez Altın Kategoriye yükseltilen Avrasya Maratonu’nun Boğaziçi Köprüsü’nden başlayıp Sultanahmet Meydanı’nda sona eren 42 kilometre 195 metrelik yarışında erkekler klasmanında ilk 3 sırayı Kenyalı atletler paylaştı.

Kadınlar klasmanında ise ilk sırayı Etiyopyalı atlet Koren Jelela Yal, 2 saat 28 dakika 6 saniyelik derecesiyle elde etti. Aynı ülkeden Amane Gobena, 2.28.38 ile ikinci, Türkiyeli atlet Sultan Haydar ise 2.29.41 ile üçüncü sırayı aldı.

15 Kilometre koşusunda ilk sıralar Etiyopyalı atletlerin

15 Kilometre Koşusunda ise erkekler ve kadınlarda ilk sırayı Etiyopyalı sporcular elde etti.

Boğaziçi Köprüsü’nden start alıp Sultanahmet Meydanı’nda sona eren yarışta, erkeklerde Etiyopyalı Biruk Demiye 43 dakika 57 saniyelik derecesiyle birinci oldu. Aynı ülkeden Birhan Nebebew Tesfaye 43.59’luk derecesiyle ikinci, Kenya’dan Vectar Kirui ise 44.37’lik zamanıyla üçüncü sırayı aldı.

15 Kilometre Koşunun kadınlar klasmanında ise Etiyopya’dan Seboka Seyfu, 48 dakika 38 saniyelik derecesiyle kazanırken, Seyfu’nun ardından Elvan Abeylegesse 49.29’luk zamanıyla ikinci, Türkan Özata ise 51.22’lik derecesiyle üçüncü oldu.

Taksim’de “Öz Taksim Gezi Parkı Maratonu”

Öte yandan Avrasya Maratonu’na alternatif eylem yapan Taksim dayanışma grubu, Taksim’in yayalaştırılma projesini koşarak protesto etti.

Taksim Dayanışma Grubu üyeleri, Taksim’in yayalaştırma projesini protesto etmek için ‘kendimiz için spor,Taksim için eylem’ sloganıyla toplandı. Taksim Meydanı’nda toplanan grup, “Öz Taksim Gezi Parkı Maratonu” adını verdikleri eylem öncesinde ısınma hareketleri yaptı. Grup adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Cevdet Aslan, belediyenin kaçak inşaatı olarak nitelendirdiği bu projenin amacının Taksim’i yayalara kapatmak olduğunu belirtti. Aslan, “Parkımız mahkeme kararları hiçe sayılarak , plansız, izinsiz, hukuksuzca işgal edilmiş, paravanlara hapsedilerek tecrit edilmiş haldedir” dedi.

Basın açıklamasının ardından alternatif maraton olarak düzenledikleri eylemlerini Taksim’in arka sokaklarında koşarak gerçekleştiren grup, yayaların bu projeden olumsuz etkilendiğini öne sürdü. Taksim Gezi Parkı’na da uğrayan grup burada, “Kendimiz için spor, Taksim için eylem yapmaya devam ediyoruz”, “Parkımızı vermiyoruz” şeklinde sloganlar attı. Başladığı noktaya tekrar dönen grup, köy ekmeği yiyerek eylemlerine son verdi.

15 Kilometre Yarışında Ali Serdar Yalın hayatını kaybetti

34 yaşındaki Ali Serdar Yalın, 15 kilometre parkurunun sonuna doğru Gülhane Parkı içinde kalp krizi geçirerek yere yığıldı. Sağlık ekibi tarafından müdahale edilen Yalın, tüm çabalara rağmen kurtarılamadı. Ali Serdar Yalın’ın ölümü, Avrasya Maratonu sırasında daha fazla tam teşekküllü ambulansın hizmete hazır şekilde bulundurulması gerekir itirazlarına neden oldu

15 kilometrede yarışan Fin sporcu Ari Pikakosti ise yarış sırasında kalp krizi geçirdi. Hastaneye yetiştirilen Pikakosti’nin ilk gelen bilgilere göre durumu ciddiyetini koruyor.

(Yeşil Gazete, Eurosport.tr, CnnTürk, Atletizm Dünyası.com)

More in Spor

You may also like

Comments

Comments are closed.