ManşetTürkiye

İğneada longoz ormanları için imza kampanyası

0

Dünyanın 3 longoz ormanından birine sahip olan İğneada’da orman bölgesinin hemen bitişiğine yapılması planlanan termik ve nükleer santral projelerine karşı verilen mücadele devam ediyor.

Başta bölge halkı olmak üzere birçok yurttaşın tepkisini çeken projelere karşı yapılan eylemler, sanal ortama taşınan bir imza kampanyası ile geniş kitlelere yayılma fırsatı buluyor.

İğneada’ya nükleer ve termik santral yapılmasına karşı başlatılan imza metninde, nükleer ve termik santrallerin yapılmasının Longoz Ormanları’ndaki yaşam alanını ve ekoturizmi tehdit edeceği belirtiliyor.

23 Ekim’de başlatılan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın bu konuda gereğini yapmasının istendiği imza metnine şimdiye dek 5 binden fazla kişi destek vermiş durumda.

Geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ‘Orman arazisine ithal kömür yakan termik santral yapmayı teklif eden EMBA Elektrik Üretim A.Ş. şirketini turizm, tarım ve hayvancılık ile geçinen tüm İğneada ve çevre halkım adına kınıyorum. Gerek orman arazisine böyle bir yatırımın yapılmaya çalışılması, gerek seçilen yerin hemen yanıbaşında İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı olması bakımından planlanan bu yatırımın geç olmadan durdurulmasını istiyoruz.’ diyen İğneada Belediye başkanı Tahir Işık, kömür yakan termik santralin yapılması halinde santral ile elde edilecek elektriğin sağlayacağı maddi gelirden çok 2007 yılında Milli Park ilan edilen, Dünya Bankası’nın GEF2 fonundan ve Avrupa Birliği’nin çevre fonlarından milyonlarca dolar çevrenin korunması için yardım alan, Dünya’daki 3 Longoz Ormanından biri olan İğneada Longoz Ormanlarında doğal yaşamın büyük hasar göreceğini, altın kumları ile ünlü İğneada’ya her yaz gelen 400,000 turistin santral’den deşarj edilen sudan etkileneceğini, bu haliyle yapılması planlanan tüm işlemlerin hukuka aykırı olacağını belirtmişti.

Tarım, sanayi ve kentleşme plansızlığı yüzünden Trakya’da akarsular ve yer altı rezervlerinin tükenmek üzere olduğunun ifade edildiği imza metninde santrallerin yerine yapılması gerekenler açıklanıyor:

“Doğayla dost geçim kaynakların, kum ve güneşi dışlamayan ekoturizm faaliyetlerinin teşvik edilerek geliştirilmesi ve doğal kaynakların korunması hem yöre ekonomisinin canlanması hem de gelecek kuşaklara bu değerli mirasın devredilmesi açısından önemlidir.”

Kampanyaya  buradan destek verebilirsiniz.

(Bianet, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.