Hayvan HaklarıManşet

Hayvanların yaşam hakkı için Cumartesi günü Ankara Sirki’ne

0

Oğuz Erışık ve Okan Akkın’ın Kaos GL’deki haberine göre 3 haftayı aşkın süredir Büyük Ankara Sirkin’deki hayvanlı gösterilerin sona ermesi için mücadele veren bağımsız yaşam hakkı savunucuları sirk hayvanlarını özgürleştirmek için 10 Kasım Cumartesi günü saat 13.30’da ASKİ Spor Salonu önünde bir araya gelecek.

Cumartesi günü yapılacak olan eylem ve basın açıklamasında  şu ana kadar toplanan ve sayısı hızla artan 3000 civarındaki sirk karşıtı imzanın da gelecek hafta basın eşliğinde Ankara Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’e elden teslim edileceği ilan edilecek.

Basın açıklamasında, “Sirkteki hayvanların türlü işkencelerle eğitildiğini, daha fazla işkence görmekten korktukları için bu hareketleri yaptıklarını anlatmaya gidiyoruz!

Çocuğunu eğlendirmek için sirke getiren ailelere hayvanların ailelerinden ve doğal yaşamlarından koparıldığını, kafeslere hapsedilip köleleştirildiğini hatırlatmaya gidiyoruz!

Özgürlüğe inanan herkesi hayvanlar için de özgürlük istemek için yanımızda görmek istiyoruz!” diyen aktivistler duyarlı herkesi protestoya katılmaya davet ediyor.

Basın açıklamasının tam metnine buradan ulaşmak mümkün.

Büyük Ankara Sirkindeki Hayvanlı Gösteriler sona erdirilsin talebi ile sirk önündeki insanları bilgilendirme çalışmaları yaptıkları sırada eylemciler görevliler tarafından tartaklanmıştı. Eylemin amacının açıklandığı ve sirk önünde yaşanan kısa süreli arbedenin de izlenebileceği görüntüleri ise buradan izleyebilirsiniz.

Oğuz Erışık ve Okan Akkın Kaos GL’deki haberlerinde geçen yıl da ihmalkarlıktan kaynaklanan bir yangında çok sayıda ayıya mezar olan Büyük Ankara Sirkinde bu yıl da işkence devam ettiğini belirtiyorlar.

Haberin devamında ise bugüne kadar yaşanan gelişmeleri aktarıyorlar, “İnsanların çocuklarını hayvanlarla tanıştırmak ve hayvan sevgisi aşılamak için götürdükleri sirklerde sahne arkasında olanlar dehşet verici:

Sirk hayvanları daha bebekken doğal yaşam ortamlarından kopartılıp zincirlere bağlanıyor. Kafeslerle oradan oraya yolculuk eden hayvanlar eğitim adı altında türlü işkencelere, dayak ve şiddete maruz kalıyor. Eğitmenler hayvanlara istedikleri hareketleri yaptırabilmek için onları sürekli korkutup cezalandırıyorlar. Röportajlarda dayak ve ceza uygulamasını inkar eden eğitmenlerin gizli kamera görüntüleri gerçekleri bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Hayvanlar ucu iğneli sopalarla dövülüyor, halatlarla ayaklarından ve boyunlarından bağlanıyor, hırçınlaştıklarında ise uyuşturucu verilerek sakinleştiriliyorlar. İnsanların eğlencesi için bütün bu kötü muamelelere maruz bırakılan sirk hayvanlarını özgürleştirmek isteyen hayvan hakları aktivistleri alarmda. Dünyanın çoğu yerindeki hayvanlı sirklerde olduğu gibi Büyük Ankara Sirkinde de sahneye çıkan, at, köpek ve kaplanlar kırbaçlanıyor, bütün zamanlarını kafeslere hapsolmuş olarak geçiriyor ve dayak yiyorlar. Korku içinde kaçacak yer arayan hayvanlar, bir kez daha dayak yememek için öğrendikleri hareketleri bir an evvel yapıp kurtulmaya çalışıyorlar. Öyle ki, gözlem yapmak için sirki izlemeye giden aktivistler ve röportaj yaptığımız diğer izleyiciler de kaplanların sırtındaki kırbaç izlerinin açıkça görüldüğünü aktarıyorlar.

Bu gidişata dur demekte kararlı olan hayvan dostları, 3 haftayı aşkın süredir sirk alanına gidip insanları sirk gerçeği konusunda bilgilendirmeye çalışıyorlar. Ayrıca açılan imza kampanyasıyla sanal ortamda da Büyük Ankara Sirkinin hayvanlı kısımlarının gösterimden kaldırılması ve Ankara’da bir daha hayvanlı sirk düzenlenmeyeceğine dair belediyeden söz alınması yönündeki taleplerini dile getiriyorlar. Konu hakkında kurulan facebook grubu üzerinden örgütlenen aktivistler hayvanlara yapılan bu zulme karşı sessiz kalmak istemeyen herkesi kendilerine destek vermeye davet ediyorlar.”

(Kaos GL, Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.