DünyaManşetUncategorized

Ahmedinecad, “Nükleer silahı olanın aklından da noksanı vardır”

0

Endonezya’da devam eden Bali Democracy Forumu sırasında konuşan İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad, Nükleer caydırıcılık çağının artık sona erdiğini belirterek, “Nükleer silahı olanın aklından da noksanı vardır” şeklinde konuştu.

Konuşmasında İran’ın nükleer programına da değinen İranlı lider, ülkesinin nükleer silah üretimini planlanmadığını, bir ulusun kendini savunması için nükleer silaha ihtiyaç duymayacağını belirtti:

“Nükleer silahların kullanıldığı çağ bitti… Bu silahlar artık faydalı değil. Bu silahları envanterinde bulunduranlar politik açıdan geri kalmış, akıl hastalarıdır.”

Herhangi bir hükümet ya da ajansın İran’ın nükleer tesislerini denetleme konusunda bir engel olmadığını söyleyen İranlı liderin bu açıklaması, İran’ın, Uluslarası Atom Ajansı yetkililerinin ülkede bulunan bazı nükleer tesislere girişini engelleyen tutumu ile çeliştiği görüldü.

ABD ve müttefikleri uzun bir süredir İran’ı nükleer tesislerinde nükleer silah geliştirmekle suçlarken, Tahran yönetimi bu iddiaları reddetmekteydi.

Bu sebepten ötürü İran’a askeri müdahalede bulunma tehditlerinde bulunan İsrail’de ise, Savunma bakanı Ehud Barak İsrail ve müttefiklerinin 10 ay içerisinde İran’a askeri bir müdahale bulunma konusunda karar vereceğini söylemişti.

Gerilen ilişkilerin karşı cephesi olan İran’dan da, General Emir Ali Hacızade tarafından yapılan açıklamada, herhangi bir saldırı karşısında İran’ın bölgedeki ABD üslerini vuracağı tehdidi gelmişti.

Nükleer anlaşmasızlık, İran’ı sadece silah yoluyla değil, ekonomik yaptırımlar yoluyla da zor durumda bırakıyor. İran para birimi riyal, içinde bulunduğumuz sene içerisinde serbest piyasada yüzde 80 oranında değer kaybederken enflasyon da yüzde 60’lara ulaştı. Enfasyonda yaşanan bu artış da ülkede gıda ve yakıt fiyatlarında büyük artışa neden oluyor.

Uzmanlar, ülke ekonomisinin bu şekilde gitmesi durumunda sosyal karışıklıkların meydana gelebileceğini belirtiyor.

(Yeşil Gazete, Russian Today)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.