DünyaManşetUncategorized

Kaliforniya’da fırsat kaçtı: GDO’lu ürünler etiketlenmeyecek

0

6 Kasım 2012’de ABD’de devlet başkanı seçimleri gerçekleşirken, ülkenin en büyük eyaletlerinden Kaliforniya’da sandık başına giden seçmenler  GDO’lu gıda ürünlerinin üstünde GDO kullanıldığına dair etiketleme yapılıp yapılmayacağına dair referandumda oy kullandı. Oy sayım işleminden sonra çıkan sonuçlara göre Kaliforniya seçmenlerinin %53.7’si bu öneriyi reddetti.

Bu yasa tasarısına hayır diyen firmaların yeraldığı listede GDO ürünleri devi Monsanto, Dupont ile Pepsico, Nestle gibi gıda firmaları bulunuyor. Bu şirketler tüketiciye ek maliyet ve bürokrasi getireceği gerekçesiyle etiketlemenin gereksizliği iddiasıyla başlattıkları” hayır” kampanyası sırasında harcadığı paranın ise 45 milyon dolar civarında olduğu belirtiliyor..

Lundberg Aile Çiftlikleri adlı şirketin ve “Non-GMO Project” adlı kuruluşun yöneticisi Grant Lundberg, GDO şirketlerinin kampanya finansmanı konusunda, “Onların etkisi büyük oldu. Yalanlarıyla insanların kafalarını karıştırdılar. Bizim kaynaklarımız ise sınırlıydı” diyor.

GDO ‘lu ürünlerin etiketlenmesini savunan kampanyanın destekçileri arasında ise, Organic Consumers’ Association, Nature’s Path, The Institute for Responsible Technology,The California Democratic Party, The Green Party of California gibi örgüt ve partiler de vardı. Prop 37 tasarısını destekleyen oluşumlar, yurttaşların gıdalarında ne olduğunu bilme hakkı ve GDO’ların sağlığa olan olumsuz etkileri doğrultusunda etiketlemeyi savunmaktaydı.

ABD 625 milyon dekar alan ile dünyanın en fazla GDO’lu ürün üretilen ülkesi. Dünyanın GDO’lu ürün ve tohum kartellerine de ev sahipliği yapan ülkede, Soya, Mısır, Pamuk, Kanola, Sakız Kabağı, Papaya, Yonca, Şeker pancarı gibi bir çok tarımsal üründe GDO’lu tohumlardan yararlanılmakta.

Mellman adlı araştırma şirketinin geçtiğimiz mart ayında yaptığı araştırmada toplumun yüzde 93’ünün GDO’lu ürünlerin etiketlenmesinden yana olduğu ortaya çıkmıştı.

Eğer bu yasa tasarısına Kaliforniya’dan “evet” oyu çıkmış olsaydı, eyalet ABD’de bir ilki gerçekleştirecekti. Dünya genelinde aralarında Çin, Suudi Arabistan, Güney Kore, AB, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda, Rusya, Hindistan ve Şili’nin bulunduğu 40 ülkede GDO’lu içerik barındıran gıda ürünleri üzerinde uyarıcı bir etiket taşıma zorunluluğu bulunuyor.

(Yeşil Gazete, İmc.tv, The Guardian, Yeşil Gündem)

 

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.