İklim KriziManşet

İklim Değişikliği sonucu Arabika Kahvesinin 40 yıllık ömrü bile kalmadı

0
İklime şartlarına karşı çok hassas olan arabika kahvesi iklim değişikliği nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

İklime şartlarına karşı çok hassas olan arabika kahvesi iklim değişikliği nedeniyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya

Küresel İklim değişikliği dünya kahve üretiminin %60’ını oluşturan Arabica kahvesinin soyunu tehdit etmekte. Hava sıcaklığında artışın önüne geçilmediği takdirde  2080 yılı itibariyle Arabika kahvesinde %90’a varan kayıplar öngörülüyor.

Kraliyet Botanik Bahçeleri ile Etyopyalı biliminsanlarınca ortak yürütülen bir çalışma sonucu arabica kahvesinin yetiştiği şartlar, yükselen sıcaklıklarının önüne geçilemez ise 2080 yılı itibariyle yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Kahve yüksek oranda iklime bağlı bir ekin. Bu sebepten ötürü iklimde oluşacak olan değişmelerin arabika kahvesini ortadan kaldıracağı gibi, bu ürünü yetiştiren ve üreten milyonlarca insanın da hayatını doğrudan etkileyebileceği söyleniyor.

Aratışmacıların varolan iklim verilerini kullanarak gerçekleştirdikleri bilgisayara destekli araştırmanın sonucunda ortaya çıkan duruma göre, 2080 yılına gelindiğinde en iyi ihtimalle %38,  en kötü ihtimalle %99.7 oranında düşüşler yaşanacak.

Çalışmanın başında bulunan Kraliyet Botanik Bahçeleri kahve araştırmaları birimi başkanı Aaron Davis bu verilere başlıca üretim alanları olan Etyopya, Sudan ve diğer bölgelerde yaşana ormansızlaştırma süreçlerinin dahil olmadığını söylüyor.

Davis yaptığı açıklamada, “zararlı böcekler, hastalıklar, değişen çiçeklenme süreleri ve diğer üretimi düşüren etkenler araştırma kapsamında hesaplanmadı” belirtiyor.

Yıllık 16 milyar dolarlık bir ticaret hacmine sahip olan arabica kahvesi dünya kahve üretiminin %60’ını oluşturmakta.

Öte yandan geçtiğimiz günlerde Sandy kasırgasının vurduğu Küba’daki kahve plantasyonlarının %30’u yok olmuş, ve kahve endüstrisinin altyapılarını oluşturan bölgeler büyük oranda zarar görmüştü.

(Yeşil Gazete, Reuters)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.