Hayvan Hakları

Büyük Ankara Sirkindeki Hayvanlı bölümler gösterimden kaldırılsın

0

Yeşiller Partisi üyesi Okan Akkın, Ankara ASKİ Spor Salonu’da bir süredir devam eden Büyük Ankara Sirki’ndeki hayvan gösterilerinin iptal edilmesi için change.org sitesinde “Büyük Ankara Sirki’nde hayvanlı bölümler gösterimden kaldırılsın” kampanyası başlattı.

Kanpanya çağrı metninde sirk hayvanlarının gösteriler sırasında yaptıkları hareketlerin işkence sonucunda hayvanlara öğretildiği vurgulanarak tüm dünyada sirklerde hayvanların yer alması yasaklanmışken Büyük Ankara Sirki’nde de aynı uygulamanın geçerli hale getirilmesi için Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e çağrı yapılıyor.

Kampanya sayfasında yer verilen videoda aktvistlerin sirk önünde halkı bilgilendirme çalışmaları yaptıkları sırada görevliler tarafından rahatsız edildikleri görülüyor. Kampanyay katılmak için web adresi  change.org/tr/kampanyalar/

Kampanyanın çağrı metni şu şekilde:

“Ankara’da ASKİ Spor Salonu’nda gösterimde olan Büyük Ankara Sirki’ndeki hayvanları kurtarmak bizim elimizde. Fakat zaman daralıyor, sirkin son gösteri tarihi 30 Kasım. Bu süre dolmadan elimizden geleni yapmalı, hayvanlı gösterilerin kaldırılmasını sağlamalıyız. Çünkü sirklerde gösteri amaçlı “eğitilen” hayvanların nasıl işkence dolu günler geçirdiği, o şirin mi şirin numaraları eğlenerek değil acı çekme korkusuyla yaptıkları artık bilinen bir gerçek.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne konuya duyulan hassasiyeti göstermek için tüm hayvan severlerin destek vermesini ve hayvanlı bölümlerin gösteriden çıkartılması için belediyenin gerekeni yapmasını bekliyorum.

Sirke giden izleyiciler, “Çocuklarımıza hayvan sevgisi aşılamak için getirdiğimiz sirkte hayvanlar adeta kaçacak delik arıyorlar, kaplanların sırtlarındaki kırbaç izleri salonda çok uzaktan bile görülüyor. Bu hayvanlara o hareketleri işkenceyle öğrettikleri o kadar belli ki…” sözleriyle hayvanların durumunu anlatıyor. Üstelik aynı sirkte geçen yıl ayılar yanarak can vermişti!

Gerek eğlence gerekse çocuklara hayvan sevgisi aşılama amaçlı gidilen sirkler aslında doğal ortamından ayrılan hayvanların işkence gördüğü birer hapishane ve dünyanın her yerinde olduğu gibi Büyük Ankara Sirki’nde de sirk hayvanları, dayak, işkence ve korku yoluyla eğitiliyorlar.

Bu nedenle şehrimizde Kasım ayı sonuna kadar gösterimde olan Büyük Ankara Sirkinde sahneye çıkartılan kaplan, at ve köpeklerin şovlarının iptal edilip derhal rehabilitasyon merkezlerine gönderilmelerini ve oradan da doğal yaşam ortamlarına ulaştırılıp, özgürlüklerinin yeniden kazandırılmasını talep ediyoruz.

Bolivya, Yunanistan, İsveç, İrlanda, Finlandiya, Hindistan, Singapur, İngiltere ve daha pek çok ülke geçtiğimiz yıllarda hayvan severlerin sesine kulak verdi ve sirklerde hayvan kullanımını yasakladı. Başlattığım bu kampanya, Türkiye’nin de bu ülkeler arasına katılarak o renkli dünyanın arkasındaki işkencelere son vermesini sağlamak için önemli bir adım.

Yaşam hakkına saygı ve hayvan hakları konusunda duyarlı olan herkesi bu sirkleri boykot ve protesto etmeye davet ediyoruz. Hayvanlı sirklere gitmeyin, gidenleri uyarın ve Büyük Ankara Sirkinin hayvanlı kısımlarının gösterimden kaldırılması için lütfen bu imza kampanyasına katılarak destek verin!”

(Yeşil Gazete)

 

You may also like

Comments

Comments are closed.