ManşetYeşillerden

Hem yeşil, hem de sol parti İstanbul’da sahneye çıktı

0

EDP ve Yeşiller Partisi’nin başlattığı birleşme ve yeni katılımlarla yeni siyaset için yeni bir siyasi parti kurma çalışmalarında sona yaklaşılıyor.

Bu amaçla bugüne dek düzenlenen çok sayıda toplantıdan biri daha dün “Yeni bir siyaset için buluşma” adıyla İstanbul’da yapıldı. Yaklaşık 300 kişilik salonun tamamen dolduğu toplantıda pek çok katılımcının ayakta kaldığı görüldü. Toplantıda daha çok yeni partiyi destekleyen bağımsızlar neden bu hareketi desteklediklerini anlattılar. Ayrıca tüzük ve programatiik metin taslakları kamuoyuna sunuldu.

Henüz ismi belirlenmeyen, ancak “hem yeşil, hem de sol” olacak yeni parti 25 Kasım 2012’de kurulacak.

“Bu sol içi bir birleşme değil”

Taksim Hill Otel’de saat 19.00’da başlayan ve “Yeni bir siyaset için buluşuyoruz – www.yenisiyaset.biz” pankartının altında yapılan  toplantının açılış konuşmasını Yeşiller Partisi Eş Sözcüleri Sevil Turan ve Kemal Tuncaelli yaptı.

Sevil Turan “”Yeni bir siyaseti örmek, Türkiye’de ve dünyada siyasetin yapılış biçimini değiştirmek için yola çıkıyoruz. EDP-Yeşiller birleşmesinin çok ötesine geçtiğimiz, sizlerle her geçen gün umudumuzu ve sesimizi güçlendirerek devam ettiğimiz bu yolda çok mutluyuz.” derken, yeni bir siyaset çağrısına yanıt verenlere ve buluşmaya katılanlara teşekkür eden Kemal Tuncaelli, konuşmasında bir durum değerlendirmesi yaptı. Tuncaelli, Yeşilller ve EDP’nin amacının sol içi bir birleşme değil, yeni bir örgütlenme tarzı ve alternatif bir siyaseti hayata geçirmek olduğunu söyledi. Bugüne kadar yapılanları tekrarlamaktan kaçınacaklarını belirten Tuncaelli, “klasik sol partilerden ayrı bir örgütlenme modeli sunacağız. Çünkü ülkede sadece solda yeni bir partiye değil, sahici bir partiye olan ihtiyaca cevap olma çabası içindeyiz” dedi.

Yeni partinin programatik metin ve tüzük taslaklarının tanıtıldığı toplantının moderatörlüğünü EDP Genel Başkan Yardımcısı Prof Dr. Erol Katırcıoğlu ve Yeşiller Partisi’nden Ayşe Akdeniz yaptı. “Yeni siyaset, umut verici bir başlangıç yapıyor” diyen Katırcıoğlu, bu süreci birlikte hazırlayanların yanında yepyeni yüzleri salonda görmekten sevinç duyduğunu belirtti.

“En iyi parti hayatını kurmak istiyoruz”

Yeni parti için hazırlanan tüzük taslağını tanıtmak için kürsüye gelen EDP’den Gülnur Aksop, “Önceliğimiz parti içi demokrasidir” dedi. Doğrudan demokrasi ideallerine sahip çıktıklarını, şiddetsiz bir dili ve mücadeleyi savunduklarını vurgulayan Aksop, “Kadın kotası ve rotasyon uygulayacak, eşsözcülük sistemi gelecek, toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı bir parti için çalışıyoruz” dedi.

Toplantıda dağıtılan ve daha önce internet üzerinden duyurulan tüzük taslağını özetleyen Gülnur Aksop, yatay örgütlenen bir partinin oluşturulacağını, üye olmayan yurttaş kesimiyle geçirgen ilişki biçimlerinin geliştirileceğini, hazırlanan tüzük taslağının halen tüm katılımcıların görüş ve katkılarına açık olduğunu söyledi.

Aksop sözlerini tamamlarken, “En iyi parti hayatını kurmak istiyoruz” dedi.

“İdeolojik değil politik birlik partisi kuruyoruz.”

Program taslağını tanıtmak için kürsüye gelen Yeşiller Partisi’nden Ümit Şahin, ellerinde dört dörtlük tamamlanmış bir program olmadığını, çünkü partinin yeni katılımlarla genişlemeyi hedeflediğini belirtti. Hazırlanan taslak metnin tam bir programa dönüşmesinin parti kuruluşundan 1 yıl sonra ve katılımcı bir süreç sonunda olabileceğini söyleyen Şahin, “o nedenle biz bu metne özellikle programatik metin diyoruz” dedi.

Yeni bir partinin kuruluşunda iki temel sorunun akla geleceğini belirten Ümit Şahin, hazırlanan metinlerin, “Nasıl bir parti olacak, nasıl işleyecek ve hangi politikaları savunacak” sorularının yanıtlarını sunmayı amaçladığını söyledi.

Programatik metnin katılımcıların katkılarıyla 1 ay içinde tamamlanacağını ama geniş çerçevenin parti kurulduktan sonra oluşacağını belirten Şahin, “eksikleri yeni üyelerimiz ve toplumsal hareketlerin katkılarıyla tamamlayacağız” dedi.

Ekoloji, demokrasi ve adalet sorunlarının birbirinden ayrı olmadığını, hiçbir sorunun birbirinden kopuk olmadığını bu nedenle sorunları birbirine değdiği noktaları kaynaştırarak ele almak istediklerini söyleyen Şahin, “Türkiye ve dünyada durum” ve “Ne istiyoruz” başlıkları altında metni özetledikten sonra, şöyle tamamladı:

“İdeolojik değil politik birlik partisi kuruyoruz. Kendimiz ve herkes için demokrasi ve özgürlükler, insanlar ve tüm canlılar için yaşanabilir bir dünya, bunları gerçekleştirmek için eşitlik ve adalet istiyoruz. Bunlar yeni partinin üç ana eksenidir. Ekolojik, ekonomik, sosyal kriz ve demokrasi krizinin altını çizip yeni bir siyaset diyoruz. Toplumsal adalet hedefimizin ise 4 ekseni var:

Kapitalist sömürüyle, yoksullukla, gelir eşitsizliğiyle, işsizlikle ve bölgesel eşitsizlikle mücadeleyi hedefleyen iktisadi adalet; herhangi bir etnik, dinsel ve cinsel farklı kimliğin dışlanmamasını sağlayan tanınma adaleti; siyasal alanın çoğulculuğunun önündeki yasal, fiili ve kültürel engellerle mücadele eden, siyasal katılım eşitsizliğini ortadan kaldırmayı hedefleyen katılım adaleti ve kapitalist kalkınma ve büyüme anlayışının yarattığı doğa ve canlı yaşamının tahribatı, küresel iklim değişikliği ve ekosistemdeki yıkımlara karşı çevre ve iklim adaleti.

Sunumların ardından, yeni siyasi partiyi destekleyen bağımsız isimlerden kademisyen Murat Paker, Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği aktivisti Güneşin Aydemir, akademisyen Maya Arakon, gazeteci ve çevre aktivisti Oya Ayman ve akademisyen-yazar Cengiz Aktar kürsüye davet edildi. Konuşmacılar siyasi tıkanıklığı aşmak için çözüm ihtiyacını vurgulayıp yeni siyasetten beklentilerini dile getirdiler.

Adalet Ağaoğlu’ndan mesaj

Toplantıya gönderdiği mesajda çok istediği halde buluşmaya katılamadığını belirten yazar Adalet Ağaoğlu, yeni parti oluşumunu kutladığını ve gönlünün buna emek verenlerle birlikte olduğunu söyledi.

Daha sonra, salonda bulunanlar arasında mikrofon dolaştırılarak görüş ve önerilerini aktarmaları sağlandı. Çok sayıda katılımcı söz aldı. Umutlu ve sevinçli konuşmalar yapıldı. Eleştiri ve öneriler dile getirildi.

Turnusol‘un haberinden yararlanılarak derlenmiştir.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.