İklim Krizi

Norveç karbon vergisini iki misline çıkardı

0

Norveç, Kuzey Denizi’nde faaliyet gösteren petrol şirketlerine uyguladığı karbon vergisini ikiye katlayacağını açıkladı.

Yeni vergi 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek. Norveç Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre bu tarihten itibaren petrol şirketlerine uygulanan vergi, her ton karbon dioksit için 410 Norveç kronu (72 ABD doları) olacak. Bu artış, Kuzey Denizi’nde faaliyet gösteren petrol şirketlerine halen uygulanan verginin yüzde 100’den fazla artırılması anlamına geliyor. Bunun yanı sıra, Norveç balıkçılık sektörüne uygulamakta olduğu karbon vergisini de ton başına 50 Norveç kronu (9 ABD doları) artırmayı taahhüt etti.

Norveç Çevre Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada dikkat çeken ayrıntılardan birisi de gelişmekte olan ülkelerin iklim değişikliğine uyum sağlayabilmesi için 10 milyar kronluk (yaklaşık 1.75 milyar ABD doları) yeni kaynak oluşturulması kararı oldu. Norveç hükümetinin Muhafazakar Parti, Hıristiyan Demokrat Parti ve Liberal Parti ile “İklim Anlaşması” üzerinde mutabık kalmasını takiben yayımlanan “beyaz kitap”ta (hükümetlerin bir konuda adım atma niyetini belirten ve politikanın temel ilkelerini belirleyen belge) ayrıca inşaat ve ulaştırma sektörlerinde sera gazı emisyonlarının azaltılması ve enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik kararlar yer alıyor.

(Yeşil GazeteNorveç Çevre Bakanlığı)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.