DünyaManşet

Petrol devi Chevron’a ülkesi ABD’den de ret

0

ABD’de yüksek mahkeme, Chevron petrol şirketinin, Ekvador’da bir mahkemenin hakkında verdiği milyarlarca dolar tazminat kararına karşı yaptığı itirazı reddetti.

Chevron, Ekvador’da Amazonlara verdiği zarar karşılığında 18.2 milyar dolar ödemesi yönünde verilen mahkeme kararına karşı hukuki mücadele başlatmıştı. Şirketin ödemesi gereken miktar Temmuz ayında ise 19 milyar dolara çıktı.

Chevron’un 2001 yılında aldığı Texaco ile Ekvador’un Lago Agrio bölgesindeki halk arasındaki hukuki mücadele yıllardır devam ediyordu. Mahkeme kararı, çevre kirliliğine neden olmakla suçlanan diğer petrol şirketlerini de etkileyebilir.

Yüksek mahkeme Chevron’un yaptığı itirazı neden reddettiğini açıklamadı.

Texaco’nun 1964 ve 1992 yılları arasında çevre kirliliğine neden olduğu iddia ediliyor.

Ancak Chevron 2011 yılı Şubat ayında Ekvador’da bir mahkeme tarafından verilen kararın “hileli” olduğunu ve New York yasaları uyarınca uygulanamayacağını söylüyor. 2011 yılı Mart ayında New York’ta bir mahkeme karar hakkında yürütmeyi durdurma kararı almıştı.

Ancak bu yıl Ocak ayında New York’ta bir temyiz mahkemesi, Chevron’un karara itirazını yetersiz bularak bunu geri çevirdi.Temyiz mahkemesi New York’ta bir mahkemenin başka ülkelerdeki mahkemelerin kararlarını durduramayacağını söyledi.

Ekvador’daki mahkeme şirketi başta 8.6 milyar dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. Ancak petrol şirketi konuyla ilgili özür dilemediği için bu miktar iki katının üstüne çıktı.

Chevron yaptığı açıklamada, mahkemenin itiraz başvurularını reddetmesinden dolayı hayal kırıklığına uğradığını, ancak, Ekvador’daki “hileli” kararın uygulanmasını engellemek için çabalarına devam edeceğini söyledi.

(BBC Türkçe)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.