Ekolojik YaşamManşet

İstanbul’un Lüfer Bayramına davetlisiniz

0

2. İstanbul Lüfer Bayramı 19 – 21 Ekim tarihleri arasında düzenleniyor. Lüfer’e duyarlılığın artması amacıyla başlatılan ve Fikir Sahibi Damaklar Grubu ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi Turizm Atölyesinşn birlikte başlattığı İstanbul Lüfer Bayramı, İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın kampanyasını bir adım daha ileriye taşımayı hedefliyor.

Bu sene de Lüfer Bayramının programı oldukça yoğun. 19 Ekim Cuma günü başlayacak bayramda İstanbul’un “Balıklı Filmler” Festivali, Kadir Has Üniversitesi’nde “İstanbul ve Balığı” paneli, yavru balıkların avlanmaması için satın alınmaması gerektiğini vurgulamak amacıyla “İstanbul Lüfer’e Hasret Kalmasın” kampanyası sürecince yaşanan tecrübelerin paylaşıldığı  “Almıyoruz, Satmıyoruz!”, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da çocuklar tarafından oldukça ilgi göreceği kesin olan ve çocuklarla “lüferin resmi”ni çizmeyi amaçlayan  “Anne bak! Lüfer! etkinliği 2. İstanbul Lüfer Bayramında göze çarpan aktiviteler.

Artık gelenekselleşen ve İstanbulluları boğazda atadan dededen kalma usüllerle lüfer avlamaya davet eden İstanbul’un En Baba Lüferi” olta avı yarışması tüm lüfer severleri 20 Ekim Cumartesi günü Haliç Şair Nedim Parkındaki Fener İskelesine bekliyor. Yarışma amatör ve profesyonel tüm balıkçılara açık Yarışmanın birincisine “fish finder” (balık bulucu) armağan ediliyor, ayrıca  ilk 10′a giren amatör ve profesyonel olta avcılarını da çeşitli süprizler bekliyor. Kuşkusuz yarışmada sadece olta ile avlanan ve 24 cm ve üstündeki lüferler değerlendirilecek. Hafta sonunda başlayan yağmurların lüferlerin gelişip serpilmesine yardım edeceğine dikkat çeken tecrübeli balıkçılar Cumartesi günü jüridekilerin işinin çok zor olacağını belirtiyorlar.

İstanbul kültürü, tarihi ve onu bereketli kılan tüm kaynakları ile ortak mirasımızdır diyen Slow Food yöneticileri “ İstanbul’un Lüfer Bayramı, lüferle kısıtlı bir bayram olmasın, uskumruyu, fıstık çamlarını, erguvanları, memba sularını, çeşmeleri.. İstanbul’u alsın beraberine; bu bayram İstanbul’a sahip çıkanların gururu olsun, bu gurur da ortak mirasımızın bereketine teminat olsun” diyorlar.

İstanbul Lüfer Bayramı daha başlamadan etkinlikleri başladı. İstanbul’u lüfersiz, Lüfer’i İstanbulsuz düşünemeyen İstanbul ve Lüfer sevdalıları luferbayrami.wordpress.com/ adresi üzerinde “Lüfer Hatırası” fotoğraflarını kendi lüfer anıları birlikte paylaşmaya başladılar bile.

İstanbul Lüfer Bayramı etkinlikleri programı:

fikirsahibidamaklar.org/lufer-bayrami-2012/program

 

You may also like

Comments

Comments are closed.