İklim KriziManşet

AB: “İklim değişikliğinde hedefleri tutturamayız”

0

AB’den yapılan açıklamaya göre, karbondioksit emisyonlarının azaltımı için 2030 hedeflerinin, 2014’te gerçekleşecek Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce açıklanması beklenmiyor.

Avrupa Komisyonu’nun İklim Genel Müdürü Jos Delbeke, ‘Gerçeği görelim; 2014’te, 2009 yılında olduğu gibi iklim ve enerji paketiyle ilgili her şeyi yetiştiremeyeceğiz. Zaman yok. Önümüzdeki Komisyon döneminde 2030 ile ilgili net olmamız gerekiyor. Bu da 2015 ya da 2016 anlamına geliyor’ dedi.

Brüksel’de konuşulanlara aykırı olan bu açıklama, Emisyon Ticaret Sistemi’ndeki (ETS) fiyatlarla ilgili geçen sert tartışmaların ardından, önümüzdeki parlamento için iklim ve enerji konusundaki safları belirleyebilir.

Delbeke, Komisyon’un ETS’de, kirletme izinlerine nasıl müdahale edileceğini netleştirmek üzere bir değişiklik yapma girişimlerinin, ‘orantısız’ olduğu gerekçesiyle ‘bazı iş çevrelerinden’ sert tepki çektiğini söyledi.

Delbeke, ‘Tek satırlık küçük bir değişiklik teklif edildiğinde bu kadar tepki gösterildiğini görünce, 2014’e kadar kapsamlı bir iklim ve enerji paketi oluşturabileceğimiz konusunda umudum azalıyor’ dedi.

Değişiklik, 19 Şubat 2013 tarihinde Avrupa Parlamentosu’nun çevre komisyonunda görüşülecek. Öte yandan Komisyon’un tekliflerini Kasım ayında sunması bekleniyor.

Delbeke’nin açıklaması, elektrik sektörü birliği Eurelectric’ten gelen, sürpriz bir çağrı üzerine geldi. Eurelectric, AB’ye 2020 sonrası yenilenebilir enerji politikasını 2030 emisyon hedefleriyle birbirine bağlayan uyumlu bir paket hazırlama çağrısında bulundu.

Eurelectric Genel Sekreteri Hans ten Berge, ‘Bu sürecin şimdiki AB döneminde, 2014 yazından önce büyük ölçüde tamamlanmış olması gerekir’ dedi.

Avrupalı elektrik üreticileri AB’nin karbonsuzlaşma mekanizmalarından yana tavır alıyor. Ancak yoğun bir şekilde enerji tüketen sektörler, bunun getireceği maliyetten kaygı duyuyor.

Avrupa Komisyonu’nun iklimden sorumlu üyesi Connie Hedegaard’ın, sabit karbon piyasası planlarını açıklamasından bir hafta önce, Komisyon’un enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, denizde petrol ve doğalgaz sondajını destekleyen yeni bir politika oluşturulması çağrısında bulundu.

ABD şu anda kömür tüketimini, ‘kaya gazı devrimi’ sayesinde düşen doğalgaz fiyatları sayesine Avrupa’dan çok daha hızlı terk ediyor.

(Euractiv)

 

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.