İklim KriziManşet

Kuraklık Teksas’ta su savaşlarını başlattı

0

Tüm amerika kıtasını pençesi altına alan kuraklık geçen hafta itibarı ile bir parça düzlüğe doğru çıkış göstermiş olsa da ülkenin kalbi konumundaki Teksas eyaleti gelmiş geçmiş en kurak yılında susuzluktan kırılıyor. Eyaletin 3’te 2’si kuraklıktan muzdarip ve artık bölgede geçimini sağlayanlar yok denecek miktarda suyun peşinde.

1910 yılından beri bölgedeki topraklarında ailesi ile pirinç tarımından geçimini sağlayan Ron Gertsen, “Bu sene ailemin bu bölgeye yerleşmesinden itibaren geçen 100 yılda yaşanan en kurak sene. Susuzluk nedeniyle artık topraklarımız nerdeyse hiçbir şey yetişmeyen çöle dönmek üzere” diye konuştu.

Şu bulunduğumuz bölge sizin de görebileceğiniz gibi yüzmillerce dönümlük çayırlık bir alan ile kaplı, daha önce hiç böyle olmamıştı diyen Gertsen, kuraklığın etkisi ile yabani çayırların pirinç tarlalarını ele geçirdiğini, bunun da kıtlığı getirdiğini belirtti.

Gertsen ve onun gibi pirinç üretimi yapan çiftçilerin artık su tedariki için Aşağı Colarado’nun Nehir Yönetimine müracaat edip Travis gölünden su alımına çok daha fazla ihtiyacı var. Geçen yıl yaşanan kuraklık tüm göllerdeki su seviyesini yarı yarıya azaltmıştı. Bu sene ise bir ilk gerçekleşti ve eyalet yöneticileri su tedariki talep eden pirinç çiftçilerine ilk defa kısıtlama getirmek durumunda kaldı. Bu sene elde edilen hasat normal hasadın %5’ini anca bulmuş durumda.

Gertsen, kuraklık çok açık bir gerçeği gün yüzüne çıkardı diyor ve ekliyor, “Kabul etmeliyiz ki şimdiye kadar alışmış olduğumuz düzene dönmemiz söz konusu değil. Yeterince su kaynağı artık yok ve bir daha da hiçbir zaman olmayacak”

(Yeşil Gazete, CBS News)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.