ManşetTürkiye

Koşar adım savaşa (mı?)

0

Dün akşam saatleri itibarı ile yaşanan sıcak gelişmeler olası bir Türkiye – Suriye savaşı ihtimalini gündeme getirdi. Haftalardır Suriye ile sınırında bulunan Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine Suriye tarafından atılan top mermileri düşmesine rağmen buna karşı bir önlem alma gereği duymayan hükümet dün atılan yeni bir top mermisinin Akçakale ilçesinde üçü çocuk beş kişinin ölümüne yol açması üzerine Suriye’ye yönelik karşı saldırıda bulundu.

Akçakale’de ilk bomba 26 Eylül’de Akçakale Tren İstasyonu’na düşen bir top mermisi sonucu olmuştu. İlçe halkının protesto mahiyetindeki yürüyüşü kaymakam tarafından yapılan açıklama ile durum sakinleşmişti. 28 Eylül tarihinde bir top mermisi Hükümet Konağı’nın yanı başındaki evler ve dükkanlarda maddi hasara neden oldu. Ve dün saat 17:00 sıralarında atılan iki top mermisi sınırda bulunan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin yerleşim alanına düştü. Bu kez bomba sınırdaki Yeni Mahalle’de Timuçin ailesinin tek katlı evine düştü ve beş can aldı.

Türkiye’den misilleme

Akçakele’de Suriye tarafından düşen ve 5 kişinin ölümüne neden olan top mermisinin ardından Diyarbakır’dan kalkan savaş uçakları, Suriye sınırında keşif uçuşu yaptı.Uçakların verdiği koordinatlar top atışıyla vuruldu

Diyarbakır 2’inci Hava Kuvvet Komutanlığı 8’inci Ana Jet Üssü’ ve Malatya 7’inci Ana Jet Üs Komutanlığı’ndan kalkan RF-4E keşif uçakları, Türkiye -Suriye sınırında keşif uçuşu yaptı. Savaş uçaklarının Suriye’de belirlediği hedefler, daha sonra sınırdaki birlikler tarafından top atışı ile vuruldu.

Akçakale’de bulunan Hudut Tabur Komutanlığı’ndan yapılan atışlarla Suriye’nin Rakka kentine bağlı Telabyad ilçesinin çıkış noktasındaki Ayn El Arus bölgesinin hedef alındığı iddia edildi.

ABD, Suriye’yi kınadı

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton , Akçakale’de yaşanan olayın kendisini dehşete düşürdüğünü belirtti ve Washington’un, ’sonraki adımların neler olması gerektiği konusunda Ankara ile görüşeceğini söyledi.

NATO’dan Türkiye’ye destek

NATO Konseyi, Türkiye’nin yaptığı çağrı üzerine Brüksel’de büyükelçiler düzeyinde toplandı. Nato, Suriyeyi kınadı ve açıklama yaptı, “Toplantı sonrasında yapılan açıklama şöyle:

’26 Haziran 2012 tarihinde belirtilmiş olduğu üzere, NATO, Suriye’deki durumu yakından takip etmeye devam etmektedir. Suriye rejiminin, uluslararası hukukun aşikar ihlali olan ve de NATO’nun bir üyesinin güvenliğine yönelik tehlike teşkil eden, güneydoğu sınırına yönelik saldırgan hareketleri ışığında, Kuzey Atlantik Konseyi, Washington Anlaşması’nın 4’üncü maddesi çerçevesinde bugün toplanmış ve Suriye kuvvetlerinin, Türkiye’nin bu ülke ile bitişik sınır bölgelerini devamlı olarak bombardımana tabi tutması konusu tartışılmıştır.

3 Ekim 2012 tarihli yapılan ve 5 Türk vatandaşının ölümüne ve de pek çoğunun yaralanmasına neden olan son bombardıman, ciddi bir endişe durumu teşkil etmekte ve tüm İttifak taraflarınca kınanmaktadır. Güvenlik ve dayanışmanın, Washington Anlaşması’ndan kaynaklanan, bölünmezlik ruhu gereği NATO, Türkiye’nin yanında yer almakta, bu müttefike karşı sürdürülmekte olan bu türlü saldırganlığa derhal son verilmesini talep etmekte ve Suriye rejimini, uluslararası hukuku alenen ihlale son vermeye davet etmektedir.’

TBMM bugün toplanıyor

Suriye konusunda, TSK”nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM Başkanlığı’na sunuldu.  AKP, TBMM danışma kuruluna, Meclis Genel Kurulu’nun bu sabah özel gündemle toplanması için başvuruda bulunup diğer partilerle karar çıkarttı. Toplantının özel gündemi Suriye olacak.

MHP grup başkanvekili Mehmet Şandır yarın yapılacak toplantı için akşam saatlerinde kendilerine imza için getirildiğini ancak gündemin belirtilmediğini söyledi. CHP ve BDP’den gelen bilgilere göre ise, iki parti Suriye için çıkarılacak bir tezkereye karşı çıkacak.

Suriye’den ilk açıklama

Suriye’den Türkiye’nin Akçakale ilçesine atılan, 5 kişinin öldüğü topçu ateşiyle ilgili Suriye Enformasyon Bakanı Ümran El-Zuabi devlet televizyonuna açıklamada bulundu. Bakan El Zubai Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine düşen top mermisi olayı ile ilgili olarak Suriyeli yetkililerin Türk topraklarını hedef alan ateşin kaynağını araştırdıklarını ve bu olayın ciddi şekilde incelendiğini söyledi.

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.