İklim KriziManşet

İklim değişikliği balıkların boyutlarını küçültecek

0

Yapılan son bilimsel araştırmalar balık türlerinin boyutlarının iklim değişikliği nedeniyle %24 oranında küçülebileceğini gösteriyor.

araştırmacılar 2001 ve 2050 yılları arasında beklenen ısı artışının 600 canlı türü üzerindeki etkilerini modelledi. Suların ısısı arttıkça oksijen miktarı da azalıyor ve bu durum doğrudan balık boyutlarının küçülmesi sonucunu doğuruyor.

Bilim insanları sera gazı emisyonlarının kontrolünde başarı sağlanamaması durumunda artan ıscakların deniz ekosistemine etkilerinin daha önce öngördüklerinden çok daha fazla olabileceği konusunu masaya yatırmış durumda. Daha önce yapılan bilimsel araştırmalar artan deniz sıcaklığının ve düşen oksijen miktarının pek çok balık türünün üreme ve yayılma alışkanlıklarının değişimine etkisi üzerine yoğunlaşmakta idi. Yeni  bulgular iklim değişiminin balık türlerine etkisinin çok daha büyük olduğu ve direkt olarak balıkların boyutlarına etki ettiği yönünde.

Bilim insanlarının düşük oksijen miktarının balıklara etkisi konusundakş araştırmalarında kullanıkları modellemelerde IPCC”nin (Intergovernmental Panel on Climate Change – Hükümetlerarası İklim Değişkliği Bölümü) Yüksek Sera Gazı Emisyon Senaryoları‘nda yer verdiği bilgiler kullanıldı.

Bu bilgiler ışığında yapılan naraştırmalar okyanus tabanında oluşan sıcaklıklarındaki ufak çapta bir değişimin bile balık boylarına etkisi beklenmedik derecede büyük.

Okyanus sıcaklığı arttıkça balıkların vücut sıcaklığı da buna bağlı olarak artıyor fakat British Columbia Üniversitesi’nden yazar Dr William Cheung’a göre burada anahtar vazifesi gören durum oksijen seviyesi.

Cheung, BBC’ye yaptığı açıklamada “Yükselen ısı doğrudan balığın metabolizmasını da etkilemekte” tespitinde bulunuyor. Cheung ayrıca balığın kendi kendi bedensel aktiviteleri için yüksek oksijene ihtiyaç duyduğunu ancak oksijen miktarı düştükçe bunun doğal sonucu olarak balık bedeninin de ufalacağını sözlerine ekliyor.

Araştırmalar aynı zamanda iklim değişiminin balık göçlerine yaptığı etkiyi de mercek altına almış durumda. Araştırma grubunun yaptığı öngörüye göre gelecekte her on yılda bir balık nüfusu 36 km daha kuzeye, kutuplara doğru göç etmeye başlayacak.

Nature.com’da yayımlanan araştırmanın tüm sonuçlarına buradan erişmek mümkün.

(Yeşil Gazete, BBC)

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.