Doğa Mücadelesi

İnegazi’de çimento fabrikası isyanı

0

Bursa’nın Nilüfer ilçesine bağlı İnegazi Köyü, yeni bir çevre tehdidiyle karşı karşıya. Uzunca süredir taş ve mermer ocaklarının tozlarından, köy içinden geçen kamyonlardan rahatsız olan İnegazi köylüleri, çimento fabrikası kurulacağı haberini duyduklarında büyük bir tepki gösterdiler.

İnegazi Köyü sınırları içinde kurulması düşünülen çimento fabrikası için plan değişikliği Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda askıya çıkması üzerine DOĞADER üyeleri tarafında İnegazi köyüne önce bir inceleme gezisi yapıldı. Ardından 28 Eylül 2012 gecesi İnegazi köyünde yapılan tanışma toplantısında DOĞADER üyeleri köylülere çimento fabrikası zararlarını ve mücadele yöntemleri konusunda bilgiler verdi.

Kirletici sanayi olarak değerlendirildiğinden pek çok ülke günümüzde yeni çimento fabrikası kurulmasına izin verilmiyor. Bu ülkelerdeki kurulu bulunan çimento fabrikaları ise çevre koruma önlemlerini gerektiği şekilde yerine getirmeden üretim yapamıyor.

Türkiye’de ise özellikle son 10 yıl içinde yasalar tırpanlanarak yok edilen çevre koruma önlemlerinin boşluğuyla çimento ve demir-çelik gibi kirletici sanayi yatırımları inanılmaz boyutta arttı.

Avrupa ülkeleri arasında çimento üretiminde birinci sıraya yerleşen Türkiye, dünya çapında da hızla üst sırala tırmandı. Yarattığı yoğun kirliliği ülkemizde kalmak üzere çimento üretiminin %20’sini ihraç eden Türkiye’de çimento fabrikası yatırımlarına devam ediliyor.

DOĞADER üyelerinin İnegazi köylüleriyle toplantısında birlikte mücadele kararı alındı. Tepkilerini dile getirmek için ilk olarak askıya çıkan “Bursa 2020 Yılı 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı” değişikliğine DOĞADER ile birlikte İnegazi köylülerinin de her birinin ayrı ayrı itiraz etmesi kararlaştırıldı. DOĞADER ve İnegazi köylüleri yeni toplantıların düzenlenmesini de karara bağladı.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.