Hayvan HaklarıManşet

On binler hayvanlara ölüm yasasına karşı yürüdü

0

İstanbul'daki hayvan hakları yürüyüşünden

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde toplanan on binlerce kişi, ölüm yasası olarak anılan 5199 sayılı hayvan hakları yasasında yapılacak değişikliklere karşı yürüyor.

5199 sayılı kanunda yapılacak değişiklikler arasında geçen “uyutma” kelimesi ve sokak hayvanlarının toplanarak doğal yaşam parkları adı verilen toplama kamplarına götürülerek ölüme terk edilmesi protesto ediliyor. Yasada yapılacak değişikliklerle ayrıca bazı tür köpeklerin beslenmesi yasaklanmak isteniyor.

İstiklal Caddesi 30 Eylül 2012

Bugün 14:00’de İstanbul’da Galatasaray meydanında toplanan on binlerce kişi, Taksim’e kadar yürüdü. Protestocuların taşıdığı pankartlar ve atılan sloganlar arasında “Ölüm Yasasına Hayır”, “Katil Meclis İstemiyoruz”, “Yaşam Hakkı Engellenemez”, “Öbür Dünyada Hesap Vereceksiniz”, “Öldürme!”, “Susma, Beni Öldürecekler”, “Susma, Suça Ortak Olma” gibi örnekler dikkat çekiyor.

iKedi'nin kedileri

Yürüyüşe kedi maketleriyle katılan iKedi’de renkli görüntüler oluşturuyor.

Gözlemciler Galatasaray-Taksim arasındaki yürüyüşe en az 50 bin kişinin katıldığını belirtiyor. Bazı protestocuların hayvan dostlarıyla birlikte katıldığı yürüyüş hala devam ediyor.

Ölüm parkları

Yürüyüşün ardından grup adına açıklama yapan Hayvan Hakları Aktivistleri Derneği (HAYVİST) Başkanı Asude Ustaoğlu, kanunda yapılacak değişikliğin sahipli sahipsiz tüm hayvanları ölüm eşiğine getireceğine dikkat çekti. Ustaoğlu, 2004’te çıkarılan 5199 Sayılı Yasa’nın gereklerini 8 yıldır yerine getirmeyen yerel yönetimlerin bu yasa tasarısı ile aklanacağını söyledi.

Yeni yasa tasarısında öngörülen “doğal hayat parkları”nın hayvanların yaşam alanlarını sınırladığını belirten Ustaoğlu, “Hayvan severlerin yıllardır sokakta, parkta, bahçede bulabildikleri, boş alanlarda bin bir emekle bakımını üstlendikleri hayvanlara el konulması ve onların kamuoyunda ‘ölüm parkları’ adı verilen ortamlara gönderilmesi hayvanlara yapılacak en büyük kötülüktür” dedi.

Ustaoğlu yeni tasarıda “köpek” diye nitelendirilen hayvanların üç ay içerisinde bakım evlerine teslim edilmesi zorunluluğunun getirildiğini hatırlatarak, “2010 yılında çıkarılan genelgedeki ‘teslim’ maddesini belediyeler ‘öldür’ olarak algıladığına göre bugün olamayan barınaklara teslim edilmesi istenilen hayvanların sonu bellidir: Ölüm” diye konuştu.

Antalya’da bin kişi yürüdü

Antalya’da da ise yasa değişikliği yaklaşık bin kişinin katıldığı yürüyüşle protesto edildi. Antalya Hayvan Dostları Derneği, Türkiye Hayvanları Koruma Derneği ve Antalya Veteriner Hekimler Odası tarafından organize edilen yürüyüş, Kazım Özalp Caddesi’nden Attalos Heykeli’ne kadar yapıldı. Veteriner hekimler yürüyüşe beyaz önlükleriyle katılırken, çeşitli kulüplere üye bisikletliler de yürüyüşteki yerini aldı.

Kaş'taki basın açıklamasından

Kaş’ta basın açıklaması

Kaş’ta yapılan basın açıklamasında da söz konusu teklifle, hayvanların ne şekilde öldürüleceğinin hükme bağlanmakta olduğu belirtildi. Hakan Ozan Erzincanlı tarafından okunan basın açıklamasında, “Hayvanlar aleyhinde olan, hem TBMM komisyonlarında bekletilen tekliflerin hem de Bakanlıkça Başbakanlığa sunulan tasarının ivedilikle geri çekilerek, hayvanlara ve yaşama karşı telafi edilemeyecek felaketlerin önlenmesini talep ediyoruz” dendi.

Yasa tasarısında hayvan hakları savunucularının en fazla tepkisini çeken madde şöyle: “… Bu sebeple bakımevlerinde kısırlaştırılıp aşılandıktan sonra kayıt altına alınan sahipsiz hayvanların, hayvan bakımevlerinde yeterli yer olmadığı takdirde sahiplendirilinceye kadar, oluşturulacak olan sahipsiz hayvanlar doğal hayat parkında bakılması için düzenleme yapılmıştır.” Ayrıca kanun teklifinin gerekçeli 6’ncı maddesinde, “Bir canlının, sahipsiz veya güçten düşmüş olması, onun ölüm nedeni olamaz, olmamalıdır” denmesine rağmen, kanuna eklenmesi amaçlanan maddede güçten düşmüş hayvanların acısız şekilde “uyutulması” öneriliyor.

Bugün 14:00’de eş zamanlı eylem yapılan yerler arasında İzmir, Bursa, Bodrum, Çanakkale, Eskişehir, Tekirdağ, Samsun, Giresun, Mersin, Aydın ve Denizli de vardı.

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.