ManşetSivil Toplum

Yeşil Gazete soruyor:Taksim’de kazıklar kime?

0

Geniş bir toplumsal muhalefete rağmen ısrarla yapılacağı duyurulan Taksim Meydanı projesinin ilk ihalesinin ardından sözleşme imzalandı.

8 rakibi geride bırakan Kalyon İnşaat, Harbiye-Tarlabaşı dalış tüneli inşaatını 51 milyon 555 bin 370 TL’ye üstlendi. 30 Ağustos’da ihaleye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet caddesi ile Tarlabaşı bulvarı arasına inşa edilecek araç alt geçit inşaat işini, 51 milyon 555 bin 370 TL teklif veren Kalyon İnşaat şirketine verdi. Belediye, 14 bin 315 adet fore kazığın çakılacağı projenin inşaatı için yaklaşık 52 milyon 154 bin TL maliyet belirlemişti. Açıklamalara göre 24 Eylül’de sözleşmesi yapılan proje inşaatı için 5 gün içinde yer teslimi yapılacak ve yer tesliminin ardından Kalyon İnşaatın alt geçidi inşaatını tamamlaması için 240 gün süresi olacak.

Haber, veren bazı büyük gazeteler her şey olup bitmiş gibi kazıkların yakında çakılacağını bir müjde verir gibi vermeye başladılar.

Sözleşmenin imzalanmasının her şeyin bittiği anlamına gelmediğini savunan Taksim Platformu itirazlarından vazgeçmiyor. Taksim Meydan düzenlemelerinin şeffaf ve katılımcı bir yöntemle hazırlanmadığını ve meydanın yayalaştırılması değil insansızlaştırılması projesi olduğunu söylüyor.

Taksim Platformundan Betül Tanbay bir açıklama yaparak hukuki sürecin henüz bitmediğine dikkat çekiyor. Betül Tanbay’ın açıklaması şöyle:

“Taksim Platformu bir senedir Taksim Meydanı’nın otoriter degil, katılımcı bir model oluşturacak şekilde tartışılmasını talep ediyor. Tünellerin şehir yaşamı için tehlikelerini ve olumsuzluklarını kamuoyuna açıklıyor.Taşıtlara değil insana yönelik, inşaata değil yeşil alan korumaya yönelik bir proje öneriyor.

Belediye Başkanı Sn. Topbaş istikrarlı olarak görüsmeyi reddediyor, rahatsızlık duymadan ‘Başbakan istedi yapılacak’ diyor. Belediye Başkanımızı bir kere daha görevini yapmaya davet ediyoruz. Tek tünele indirildiği iddia edilen ve henüz kamuoyuyla paylaşılmamış ‘tek tünel projesinin’ tüm ayrıntılarıyla kamuoyuna açıklanmasını talep ediyoruz.”

Taksim Platformu görüşlerinin alındığını ama medyada yer alamadığını dile getirerek  gazetelerin Belediyenin istediği doğrultuda haberler ürettiğini, bu haberleri yine Belediyenin yalan simülasyonları ile süsleyerek, maalesef işlenecek cinayetin parçası olduğunu, bilerek ya da bilmeyerek, temiz, tarafsız bilgi alma haklarının ellerinden alındığını söylüyorlar.

Taksim Meydanı projelerinin ilk günden beri takipçisi olan Yeşil Gazete olarak biz de İstanbullularla beraber İstanbul Büyükşehir Belediyesine ve anaakım medya kuruluşlarına ısrarla soruyoruz:

1.  II Numaralı kurulun önüne birkaç hafta önce gelen uygulama projesi nedir? Bu proje onaylanmış mıdır ki,  kazma vurulsun?

2. İhale süreci Sayıştay aşamasında ne durumdadır? Bu sonuçlanmadan nasıl kazma vurulur?

3. Basın, Belediye ve Kalyon inşaatı arayıp bilgi istediğinde iki taraftan da sorularınızı yazılı bildirin cümlesi geldiği için sorular yazılı bildirildiği halde neden sorular yanıtsız bırakılır?

4. Eğer tünel sayısı bir battı çıktıya indirildiyse, bu tek tünelli proje nerede? Ne zaman hangi kurullardan geçti? Sn. Kadir Topbaş, 18 Eylül akşamı Haliç Kongre Merkezinde yaptığı bir konuşmada Sıraselviler tünelinin ağzının Firuzağa’dan açılmasını düşündüklerini ifade etti. Bu değişiklik ne zaman, kiminle istişare edildi? Kimin, kimlerin haberi var?

5. Aynı konuşmada Kadir Bey, iki defa Mimar Sinan Üniversitesi rektörünün kendisine “tünellerin yabancı uzmanlar tarafından gerekli görüldüğünü” söylediğini ifade etti. MSGSÜ bir açıklama yaparak bilgiyi detaylı olarak kamuoyuyla paylaşabilir mi? Bilmediğimiz bugüne kadar görmediğimiz bir araştırma var ise,  bilgi edinme hakkımızı kullanmak isteri. Bilmek, öğrenmek, ikna olmak isteriz.

Yine aynı konuşmada, Kadir Bey, Gezi Parkı için Maslaktaki İETT arazisini örnek vererek, Eğer Gezi Parkının kıymetini değerlendirmezsek, halk bizden hesabını sorar dedi. Yani yeşil alanımızı kıymetli bir inşaata çevirmezse, halk hesap sorarmış.

Biz Yeşil Gazete olarak bu en temel demokratik kanalların bile işletilmediği Taksim Meydanı Projelerini takip etmeye devam etmeye ve günü geldiğinde hesap sormaya kararlıyız.

(Yeşil Gazete)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.