ManşetTarım-Gıda

Rusya GDO’lu mısır ithalatını ve kullanımını askıya aldı

0

Rusya’da tüketici haklarından sorumlu federal kurum, Rospotrebnadzor,  genetiği değiştirilmiş mısırın kansere yol açtığını ileri süren araştırmayı takiben Salı günü, Monsanto tarafından üretilen genetiği değiştirilmiş mısırın kullanımını ve ithalatını askıya aldığını açıkladı. Rospotrebnadzor, ülkenin Gıda Enstitüsü’nden bu araştırmanın geçerliliğini araştırılması istediğini ve Avrupa Komisyonu Sağlık ve Tüketici Genel Direktörlüğü ile de Avrupa Birliği’nin pozisyonunun açıklanması için iletişme geçildiğini açıkladı.

Fransa’da Caen Üniversitesi’nce yürütülen araştırma, iki yıl boyunca ABD’nin kimya firmasınca üretilen genetiği değiştirilmiş NK603 mısırı ile beslenmiş farelerde normal mısırla ile beslenen gruptakilere göre daha çok tümör ve diğer ciddi hastalıkların görüldüğünü öne sürüyor. Çalışma ayrıca NK603 ile beslenen ve Monsanto’nun Roundup ot öldürücüsüne maruz kalan farelerin kontrol grubuna  göre çeşitli hastalıklara daha çok yakalandığını gösteriyor.

Monsanto geçen hafta Fransız araştırmasının Avrupa’ya NK603 ihraç lisanslarını etkileyeceğini düşünmedikleri fakat Avrupa Komisyonu tarafından araştırmayı incelemesi istenen Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) açıklamasını bekleyeceklerini söylemişti. Monsanto açıklamasında “İlk değerlendirmemize göre bu araştırmanın, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin genetiği değiştirilmiş mısır ürünleri hakkındaki görüşlerinde herhangi bir değişikliği gerekçelendirecek veya genetiği değiştirilmiş ürünlerin ithalatına onayını değiştirecek bir bilgi sunmadığına inanıyoruz” demişti.

(Yeşil Gazete , Nasdaq.com)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.