DünyaManşet

Daniel Cohn-Bendit Fransız Yeşillerinden ayrıldığını açıkladı

0

Avrupa Parlamentosu’nun Yeşiller Partisinden Fransız üyesi Daniel Cohn-Bendit, partisinin Avrupa Birliği’nde bütçe disiplini anlaşmasına karşı çıkma kararı almasının ardından yeşiller partisi üyeliğinden ayrıldığını açıkladı.

1968 yılında Paris’teki öğrenci hareketlerindeki lider rolüyle tanınan Cohn-Bendit’in ayrılığı, Yeşiller Partisi içinde ve Sosyalistlerin Yeşillere kabinede iki bakanlık verdiği Fransa’da tartışmalara yol açabilir.

Fransız Yeşillerin büyük kısmı, mali sözleşmenin AB’deki krize uzun vadeli çözümler getiremeyeceği ve çevre dostu politikalar üretilmesine yardımcı olamayacağı kararı yönünde oy kullanmışlardı. Cohn-Bendit’e  göre bardağı taşıran son damla oldu bu. Yeşillerin avrupa bütçesine hayır demesinin ertesi günü olan 23 eylül pazar günü , “bu harekete dahiliyetini parantez içine aldığını” duyurdu.

Daniel Cohn-Bendit’in Cumartesi günü katılmadığı Fransız Eko-Yeşillerinin (d’EELV) Federal Konsey’inde yapılan oylamada %70 ile AB bütçe disiplini anlaşmasına “Hayır” deme kararı çıktı. Cohn-Bendit’in yakın çevresine ağustoa ayı başından beri bu konuda bir karar çıkacağını öngördüğünü, konseye gitmesinin bir yarar sağlamayacağını düşündüğü için de gitmek istemediği belirtiliyor.

Fransa’nın mali sözleşmeyi önümüzdeki ay onaylaması bekleniyor. Ancak koalisyondaki bir bölünme, Sosyalistlerin sağ muhalefetin desteğine ihtiyaç duyması ve siyaseten küçük duruma düşmesine yol açabilir.

Fransız i-Tele kanalına konuşan Cohn-Bendit, ‘Dünkü konsey çok acıklıydı. Bu harekete üyeliğimi askıya alma kararı aldım. Yeşillerle aramdaki bağın artık koptuğunu görüyorum’ şeklinde konuştu.

Fransız Yeşiller partisinin mali sözleşmeye yaklaşımını ‘tutarsız’ bulduğunu söyleyen Cohn-Bendit, partinin iktidar koalisyonundan çekilmesi gerektiğini söyledi ve  ‘Bu sol politika eğilimine destek vermek istemiyorum’ şeklinde konuştu.

Öğrenci hareketlerindeki rolü sebebiyle ‘Kızıl Danny’ lakabı takılan Cohn-Bendit, 1999 yılından beri Fransa’daki Yeşil partilerden milletvekilliği yapıyordu ve Avrupa Parlamentosu’ndaki Yeşiller grubunun da eşbaşkanıydı.

( Le MondeEuractiv.com)

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.