Hayvan HaklarıManşet

KFC çevrecilikte en şampiyon birinci!

0

ABD’nin Kentucky eyaletinde kurularak dünya çapında bir fast-food zincirine dönüşen tavuk üreticisi KFC’nin “Torium” restoranında, “tepeden tırnağa” çevreci bir anlayışa geçildiği iddia edidi.

KFC’nin Türkiye’deki imtiyaz sahibi (franchise) Turkent A.Ş.’den yapılan açıklamada, KFC Torium restoranlarında rüzgar enerjisiyle üretilen elektriğin kullanıldığı, çevre dostu temizlik malzemelerinden yararlanıldığı ve buna benzer uygulamalarıyla ABD’nin LEED (Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik) Sertifikası’na layık görüldüğü bildirildi.

“Tepeden tırnağa çevreci bir yaklaşım” ifadesiyle yapılan açıklamada firmanın yeni restoranının çok çevreci olmasının sebepleri olarak şunlar gösterildi:

  • Tüketilen elektrik rüzgar enerisiyle üretiliyor.
  • Temizlik malzemeleri çevre dostu.
  • Restoran, toplu taşımayla ulaşılabilen bir yerde
  • Restorana geri dönüşüm kutuları yerleştirildi.
  • Su bazlı boya kullanıldı.
  • Havalandırma sistemi iyileştirildi.
  • Pisuarlar ve armatür değiştirilerek %40 su tasarrufu yapıldı.
  • Enerjiyi verimli kullanan elektrikli aletler, dolaplar, fırınlar alındı.

Bu gelişmelerle tepeden tırnağa çevreci bir işletmeye dönüştüğünü belirten KFC, Dünya Gıda Örgütü( FAO) tarafından dünyadaki çevre sorunlarının, doğal tahribatın, toprak bozunumu ve ekosistemlerin yok olmasının en önemli sebeplerinden biri olan gösterilen “konvansiyonel hayvancılığın” en önde gelen uygulayıcılarından biri. Her yıl 750 milyondan fazla tavuğu gün ışığı görmeden, on binlerce tavuğun bulunduğu büyük kafeslerde yetiştirerek öldüren KFC’nin üretim zincirleri, gıda ve yem taşınması, atık yönetimi ve bunların neden olduğu sera gazlarıyla çok ciddi bir çevre yıkımına neden olduğu belirtiliyor.

KFC’nin tavuk üretme yöntemleri ve uygulamakarı da dünyanın dört bir yanından çok geniş kesimlerin tepkisini çekmiş durumda. Hayvan hakları savunucuları, KFC gibi büyük şirketlerin yaptıkları karşısında hayvan refahının bile söz konusu olmadığını, bunun düpedüz zulüm, işkence ve cinayet olduğunu belirtiyor. Ünlü hayvan hakları savunucusu PETA da Pamela Anderson’un seslendirdiği 2008 yapımı bir videoyla KFC’nin tutumunu gözler önüne sermişti.

Firmanın yaptığı açıklamanın tamamını şu bağlantıda okuyabilirsiniz

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.