EnerjiManşet

Japonya nükleer enerjiden vazgeçiyor

0

Japon Hükümeti, geçtiğimiz yıl yaşanan Fukuşima felaketinden sonra nükleer enerjiden arınmış bir enerji politikasına yönelik çalışmalarına hız verdi. Amaç 2030 yılına kadar nükleer enerjinin tamamen kullanım dışı kalması.

Japonya Kabine Kurulu, 2040 yılına kadar nükleer enerji kullanımına son verilmesini resmen talep etti. Kurul, yenilenebilir enerji kaynaklarının fosil yakıtların kullanımına göre daha sürdürülebilir ve güvenli olduğunu kaydetti. Kararın resmileşmesi için tüm Kabine tarafından onaylanması gerekiyor.

Bu durum, ülkede yıllardır savunulan nükleer enerji politikalarında büyük değişimi işaret ediyor. Fukuşima felaketinden önce nükleer enerji, Japonya’nın elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu karşılıyordu. Japonya, Fukuşima öncesi yaptığı plan ile 2030 yılına kadar nükleer enerjinin payını ı yüzde 50’ye çıkartmayı hedefliyordu.

Japon iş dünyası ise plana tamamen karşı. Japonya İş Federasyonu başkanı Hiromasa Yonekura, “Bunu kabul etmemiz olanaksız. Teknolojik olarakta uygulanması düşünülemez” şeklinde konuştu.

Ülkedeki nükleer santraller geçen sene yaşanan depremin ardından beliren tsunami tehlikesi sonrası tedbir amacı ile kapatılmış Temmuz ayında Ohi kentindeki santralin yeniden faaliyete geçirilmesi büyük protesto gösterilerine neden olmuştu.

(BBC , Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.