ManşetUlaşım

Bütün İstanbul metrobüs olacak

0

İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşımayı rahatlatmak için, sadece toplu taşıma araçlarının kullanacağı “Toplu Taşıma Yolu” (Bus Line) uygulaması başlatıyor. Dünyanın pek çok metropolünde de başvurulan uygulama 3 Eylül Pazartesi günü başlayacak. Uygulama ile özel aracıyla seyahat edenlerden 17 bininin her gün toplu taşımaya yöneleceği öngörülüyor. Bununla yakıt sarfiyatı ve karbon salınımında da azalma olacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi toplu taşımayı rahatlatacak yeni bir uygulamayı hayata geçiriyor. Trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla dünyanın gelişmiş pek çok ülkesinde uygulanan “Toplu Taşıma Yolu”, 3 Eylül Pazartesi günü başlıyor. Belirtilen güzergâhlarda vatandaşlar zamandan büyük tasarruf sağlayacak. Uygulamanın vatandaşlar tarafından benimsenmesi halinde yaygınlaştırılacak.

“Toplu Taşıma Yolu” uygulamasına, pilot bölge olarak; Topkapı-Aksaray-Taksim, Kızıltoprak-Bostancı-Tuzla, Beşiktaş-Maslak, Yenikapı-Başakşehir, Millet Caddesi-Topkapı-Aksaray, Şirinevler-Mahmutbey güzergahlarında başlanacak.
Uygulama trafiğin yoğun olduğu saatlerde yapılacak, bunun dışında da şerit diğer araçların kullanımına açık olacak. Hafta içi sabah 00.07-10.00, akşam 16.00-20.00 saatleri arasında uygulanacak.

Uygulama saatleri ve giriş çıkışlara ait düzenlemeler yapıldı; şeritlerde yatay ve düşey işaretlemeler tamamlandı. “Toplu Taşıma Yolu” 2 mm. yüksekliğinde kompenantlı boya ile veya gereken yerlerde hareketli fiziki engelle ayrıldı.

Toplu ulaşım araçları haricinde yola giren ve park eden araçlar, EDS kameraları ve Emniyet Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından denetlenecek.

Belirtilen saatler içinde sağ şeritlerde yükleme-boşaltma ve park yapılmayacak.

Şerit başlangıcında, bilgilendirme levhaları ile sürücülere gerekli uyarılar yapılacak, kurallara uymayan sürücüler EDS ile tespit edilerek cezai müeyyide uygulanacak.

Millet Caddesi; Topkapı-Aksaray her iki yöndeki sağ şerit İETT ve Özel Halk Otobüslerine tahsis edildi.Şirinevler-Mahmutbey yolu da sadece İETT, Özel Halk Otobüsleri ve Minibüsler tarafından kullanılacak. Söz konusu şeritlerde taksiler sadece duraklarda yolcu indirip bindirebilecekler.

Otobüs şeridi uygulaması ile toplu taşımayı kullananların sayısının artacağı öngörülüyor. İstanbul’da belirtilen saatlerde, günde yaklaşık 17 bin kişinin özel aracını kullanmak yerine toplu taşımayı seçeceği belirtildi. Araç sahiplerinin toplu taşımayı seçmesinden dolayı, yıllık 650 bin litre yakıt tasarrufu ile karbondioksit salınımında 1500 ton azalma olacağı hesaplanıyor.

CNN Türk

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.