Ekolojik YaşamManşet

Konya-Meram’da ekolojik pazar açıldı

0

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, organik tarım yapan üreticinin son kullanıcıya doğrudan ulaşmasını sağlayan %100 Ekolojik Pazarlar halkasına bir yenisini daha ekledi:  Konya Meram %100 Ekolojik Pazar, Meram Belediyesi ortaklığıyla 25 Ağustos 2012 Cumartesi günü açıldı.

Konya’nın ilk ekolojik Pazarı olan Meram %100 Ekolojik Pazarı’nın, Çarşamba günleri semt pazarı, Cumartesi günleri ise %100 ekolojik pazar olarak hizmet vereceğini belirten Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, “Tohumdan hasada ve hasattan tüketiciye sunuluşuna kadar tüm aşamalarının kontrol altında tutulduğu %100 organik ürünlerin satılacağı bu pazarda sadece sebze ve meyve ürünleri satılmayacak. Aynı zamanda kuru baklagiller,  zeytinyağı, et ve süt ürünleri, bal,  un ve diğer organik ürünlerin satışı olacak. Pazarda satılacak organik ürünlerin kontrolünü ise Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği yapacak.” dedi.

Ekolojik tarımın ülkemizde daha hızlı gelişmesi için herkesten destek beklediklerini söyleyen Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği %100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü Batur Şehirlioğlu, “Konya halkının bu nimete sahip çıkacağına inanıyorum. Endüstriyel tarım dediğimiz petro kimyasallara bağlı, yoğun ilaç kullanılan, toprağı fenni gübreye bağımlı kılan, hormona, gıda katkı maddelerine bağımlı tarım sektörü sadece insan sağlığını hedef almıyor. Geleceğimizin sigortası olan su kaynaklarımızı, tarım topraklarımızı ve doğamızı geri dönüşü olmayan bir şekilde yok ediyor” diyerek organik tarımın önemine dikkat çekti.

Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği, yerel yönetimlerin işbirliğiyle İstanbul’da Şişli, Kartal, Bakırköy ve Beylikdüzü’nde her hafta kurulan %100 Ekolojik Pazarlar ve kapanan Antalya ve Samsun %100 Ekolojik Pazar deneyimlerinden sonra Meram %100 Ekolojik Pazar’a da danışmanlık, eğitim, organizasyon, denetimler, basın ve halkla ilişkiler konularında destek veriyor. Konya İl Özel idaresi, Meram Belediyesi’ne pazarın maliyetinin yüzde 10’unu karşılayarak verdiği desteğin yanı sıra bölgedeki üreticilere beş yıldır organik tarım sertifikaları, fide, fidan ve tohum temini konularında da destek oluyor. Tarım İl Müdürlüğü de çiftçi eğitim ve denetimi konusunda Meram %100 Ekolojik Pazar’a destek veriyor.

Konya Ekolojik Üretime Nasıl Sahip Çıktı?
Meram %100 Ekolojik Pazar için her şey beş yıl önce başladı. Konya İl Özel İdaresi teşviki ile o günlerde Beyşehir ve Meram ilçelerinde başlatılan organik tarım projesi sayesinde Meram’da 60, Beyşehir’de 110 çiftçi organik tarıma başladı. Üç yıl kadar önce de İl Özel İdaresi, Meram Ziraat Odası, Selçuk Üniversitesi ve Tarım İl Müdürlüğü’nün oluşturduğu bir konsey, organik tarım faaliyetlerinin şekillenmesi yönünde çalışmalar başlattı. Bölgede organik tarım yapan çiftçilerin ürünlerinin pazarlanmasında yaşanan sıkıntılar sonucunda, İl Özel İdaresi’nin belediye ile, Meram Belediyesi’nin de Buğday Derneği ile iletişime geçmesiyle ekolojik pazarın kurulma süreci başladı.

Meram %100 Ekolojik Pazar’da Neler Var?
Pazar için önce özel üstü kapalı bir alan inşa edildi. 5 bin 625 metrekare kapalı alanı, 9 adet dükkânı, organik üreticilerin kullanımı için 1 soğuk hava deposu, zabıta ve pazarcılar odası için 1’er ofisi, 1 bankamatik yeri, 2’şer adet bay ve bayan tuvaleti olan pazar, ekolojik pazar için yaptırılan özel tezgahlar ile cumartesi günleri %100 Ekolojik Pazar olarak hizmet verecek.
Ekolojik pazarda, taze sebze-meyve gibi ürünlerin yanında zeytinyağı, bal, tahıl ve bakliyat, kozmetik, kuru meyve ve yemişler gibi işlenmiş ürünler de satılacak. Meram %100 Ekolojik Pazar’a özel olarak alanın kenarında sadece organik ürünlerin satılacağı dükkânlar da yapıldı. Dükkânlardan birkaçı %100 Ekolojik Pazar’a organik girdili yeme içme hizmeti de verecek, hafta içi ise buralarda ambalajlı organik ürünler satılacak. Böylece bu dükkânlar hafta içi de organik ürün kullanıcıları için cazibe merkezi olacak. Üreticilerden teşvik amacı ile ilk yıl herhangi bir bedel talep edilmeyecek. Mersin, Mut, Konya, Ankara, Isparta bölgesinden 20 kadar üreticinin katılımıyla başlayacak projede ilk aşamada aracı kurumlar bulunmayacak. 

Yeşil Bilgi Platformu

You may also like

Comments

Comments are closed.