ManşetSpor

Futbolumuz sol açığı Metin Kurt’u kaybetti

0

Galatasaray’ın eski oyuncularından, Türk futbolunda sendikalılaşma sürecini başlatan ve futbolda sendikal faaliyet başlattığı için Galatasaray’dan aforoz edilen Metin Kurt 64 yaşında ameliyat masasında kalp yetmezliğinden yaşamını yitirdi

Bir dönem Galatasaray ile Milli Takım’ın en önemli oyuncularından olan ve Spor Emekçileri Sendikası kurucusu Metin Kurt, bir süredir rahatsızlığı nedeniyle hastanede tedavi görüyordu. Kurt, kalp yetmezliği nedeniyle bugün saat 11:00 sularında hayata gözlerini yumdu.

Profesyonel kariyerine Altay’da başlayan, oradan PTT, 1970’te ise Galatasaray’a transfer olan 1948 doğumlu Kurt, sarı-kırmızılıların üç sene üst üste şampiyon olduğu dönemdeki kadronun önemli parçalarındandı.

Türk futbol tarihinde ilk ‘sporcu grevini’ yapan Kurt, 1976’da Galatasaray’dayken Türkiye Kupası finalini oynamaya hak kazanınca vaat edilen 10 bin lira primin ödenmemesi üzerine greve gitmişti. ‘Antrenmana katılmama’ şeklinde uygulanan greve, ünlü futbolcular Yasin, Gökmen, Büyük Mehmet de katılmıştı.

12 Eylül darbesinin ardından kesintiye uğrayan spordaki örgütlenmeyi yeniden canlandırmak isteyen Metin Kurt, 2010 yılında Türkiye Devrimci Spor Emekçileri Sendikası’nı (Spor Emek-Sen) kurmuştu. “Hiçbir şut emekçi kalesine girmeyecek. Önce, sporda ter dökenler kazanacak” sloganıyla yola çıkan Metin Kurt, futbolcu haklarının yasal olarak korunması için birçok çalışma yapmıştı.

Siyasi kimliğiyle de ön plana çıkan Kurt, 2011 genel seçimlerinde Türkiye Komünist Partisi’nin İstanbul milletvekili adayı olmuştu.

Galatasaray”da oynadığı dönemde zamanın teknik direktörü Brian Birch’in Metin Kurt’a çizgide görev vermesinin ardından efsane oyuncunun lakabı “Çizgi” olarak kalmıştı. Metin Kurt ise “Çizgi” lakabının kendisine verilmesiyle ilgili bir anısını şöyle anlatıyordu; “Bunu bana sıkça soruyorlardı. En sonunda ben de bir gün dedim ki, ‘Bak arkadaş, ben halkçı bir adam değil miyim? Sahada halka en yakın yer neresi? Çizgi! Başka bir yerde mi oynayacaktım?”

90’ların en önemli rock gruplarından Kesmeşeker, ‘Doğdum Ben Memlekette’ isimli 20. yıl albümünün kapağına memleket futbolunun sıradışı ismi Metin Kurt’u taşırken bir de adına şarkı yaptı. Şarkı grubun kurucusu Cenk Taner imzalı.

Metin Kurt’un 2011 Haziranında eksiyirmidört dergisi için Volkan Ağır’a verdiği röportajı buradan okuyabilirsiniz.

Metin Kurt ile Kesmeşeker grubu üyesi Cenk Taner’in radikal gazetesinden Kenan Başaran’a verdiği röportajı buradan okuyabilirsiniz.

Kesmeşeker’in “Metin Kurt Yalnızlığı” parçasını buradan dinleyebilirsiniz.

Şarkının sözleri

Fazlalık var atalım
Denizciler, havacılar yaptı bunu
Sardunya kırmızı bir yüzün var
Yola çıkalım desem yolsuzuz o başka
Haydutlar ölmeden son bir dans / Ne dersin
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel
Kula kulluk etmezdin / Çok yanlış biriydin
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel?
Yani iki şişe ucuz şarap / Bir tarih yazabilir
Verdiğim tüm sözler / Bir anda uçabilir
Sıcak bir bira / Aşk sendikasında
Metin Kurt gibi yalnızız / Ceza sahasında da
Ne güzel, ne güzel / Ne güzel, ne güzel
Gördüm seni cebinde / Kuşku bombasıyla
Salıpazarı ihtişamıyla bir sofrada
İnandığın her şeyi attığın kalbinde
İnanmadığın her şey yedek kulübende
Haydutlar ölmeden son bir dans / Ne dersin?
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel
Kula kulluk etmezdin / Çok yanlış biriydin
Sen mi güzeldin yoksa hayat mı güzel?
Yani ki şişe ucuz şarap / Bir tarih yazabilir
Verdiğim tüm sözler / Bir anda uçabilir
Sıcak bir bira / Patlat bir sigara
Metin Kurt gibi yalnızız / Ceza sahasında da
Ne güzel, ne güzel

(Yeşil Gazete, Radikal, Eurosport)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.