İklim KriziManşet

Dünya Kapasite Aşımı Günü Kutlu Olsun!

0

Bugün 22 Ağustos. Yani dünyanın yıllık kendini yenileme kapasitesinin aşıldığı gün. İlk olarak Britanyalı düşünce kuruluşu Yeni Ekonomi Vakfı tarafından ortaya atılan kavram, doğanın kendini yenileme kapasitesi ile insanlığın kullandığı kaynaklar arasındaki farkın anlaşılabilmesi için kullanılıyor.

İnsan faaliyetlerini karbon ayakizi olarak ortaya koyduktan sonra bunu, doğanın bu karbonu çeşitli doğal süreçler vasıtasıyla “emme” kapasitesiyle karşılaştırma esasına dayanan kavrama göre bu sene dünyanın kapasitesi 22 Ağustos itibariyle aşıldı. Bu tarihten sonra yılın geri kalanı boyunca yaptığımız tüm faaliyetler sonucu yarattığımız kirlilik doğa tarafından bertaraf edilemeyecek ve birikecek. Global Footprint Network (Küresel Ayakizi Ağı) kuruluşunun hesaplamalarına göre 1970’li yılların ortalarına kadar doğanın kendini yenileme kapasitesi içinde kalınırken o tarihten sonra her yıl dünyanın kendini yenileme kapasitesinin üzerinde tüketim gerçekleşti.

İşin kötü tarafı, Dünya Kapasite Aşımı Günü her yıl ortalama üç gün daha erken “kutlanıyor”. Ancak, geçtiğimiz sene neredeyse görülmemiş bir “atılım” gerçekleştirilerek kapasite aşımına bir önceki seneye göre bir aydan fazla bir süre önce ulaşıldı. İnsanlığın cepten yemesinin sonuçları ise kağıt üzerindeki zihinsel bir egzersizden çok daha somut. Doğanın kendini yenileme kapasitesini aşan kirlilik bir kenarda birikmekle kalmıyor, bizzat bu kapasitenin azalmasına neden oluyor. Örneğin, en önemli karbon dioksit bertaraf mekanizmalarından okyanuslar, atmosferdeki fazla karbonu emdikçe denizlerdeki asit oranı artıyor ve okyanusların karbon emme kapasitesi giderek azalıyor.

Yeşil Gazete, Global Footprint Network

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.