BayramHafta SonuManşet

TED konferanslarına uğruyor musunuz?

0
http://www.ted.com/

http://www.ted.com/

İnternette geçirdiğiniz zamanın ne kadarını bir konuşma dinlemek için harcıyorsunuz? Eğer TED’le yeni tanışıyorsanız bu süre artacak demektir.

TED, internetin aslen facebook ve twitter’dan önce bilgi paylaşımı için olduğunu hatırlatan sitelerden biri. Yaymaya değer fikirler sloganıyla 20 yılı aşkın bir süredir konferans dizileri düzenleyen TED, ismini Technology, Entertaintmet, Design (Teknoloji, Eğlence, Tasarım) sözcüklerinin baş harflerinden alıyor.

İlk kez 1984’te Richard Saul Wurman tarafından kurulan TED, 1990’dan bu yana aralıksız olarak konferanslar düzenliyor. Al Gore, James Hansen, Bono, Jane Goodall gibi starların yanı sıra ismi bilinmeyen, ama ilginç araştırmaları, işleri veya fikirleri olan kişilerin California’da verdiği, en fazla 20 dakikalık konferanslar, iyi bilmediğiniz, hatta hiç aklınıza gelmeyecek konularda son derece ilginç konuşmaları, 2006 yılından bu yana vakit geçirmeden web sitesinde yayınlıyor.

Konferanslara davetli izleyiciler katılabiliyor. Tabii internet bu kısıtı ortadan kaldırıyor. Ele alınan konular bilim, sanat ve teknolojinin çeşitli alanlarından seçiliyor. Temalara göre örneklere baktığımızda halen TED sitesinde daha yeşil bir gelecek konusunda 117, cesur tahminler, sert uyarılar teması altında 165, gıda konusunda 23, zihnin işleyişi konusunda 138, öğrenme konusunda 85, doğa konusunda 126, yoksulluk konusunda 97, inovasyonla ilgili 223, savaş ve barışla ilgili 67, dil konusunda 59 konuşma var. Toplam 47 tema altındaki binden fazla konuşmanın tamamına buradan erişebilirsiniz.

TED’in en iyi yanlarından biri de yaygın bir çeviri-altyazı ağı kurmuş olması Çok sayıda konmuşmanın Türkçe altyazısını da bulmak mümkün. Bunun için yapmanız gereken şey istediğiniz konuşmayı izlerken ekranın sağ altındaki altyazılar bölümünden dili seçmek. Ayrıca Türkçe altyazısı olan konuşmaların bütününe, bu sayfadan ulaşmanız mümkün.

TED konferansları, uzun ve dağınık konuşmalardan sıkılanlar için de ilaç gibi. Konferanslar, kısa zamanda çok ve anlamlı şeyin nasıl söyleneceği konusunda örnek oluyor.

Size bayram hediyesi olarak TED konferanslarından bir klasik sunalım. Primatolog Sue Savage-Rumbaugh’un bonobolarla yaptığı çalışmaları anlattığı 2004 tarihli olağanüstü konuşmayı aşağıda Türkçe altyazılı olarak izleyebilirsiniz.

İyi bayramlar!

(Yeşil Gazete)

More in Bayram

You may also like

Comments

Comments are closed.