ManşetTarım-Gıda

[Son Dakika] GDO’ya en büyük darbe: “Piyasa” da vazgeçti

0

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu (TGDF) Başkanı Şemsi Kopuz imzasıyla bugün yapılan açıklamada, Biyogüvenlik Kurulu’na 29 GDO türü için yaptıkları başvuruyu  geri çektiklerini açıkladı.

TGDF’nin Biyogüvenlik Kurulu’na 29 farklı GDO türünün ithalatı için yaptığı başvurunun ardından Greenpeace, büyük bir internet kampanyası başlatmış ve TGDF’ye üye firmaları deşifre ederek tüketicilerden bu firmalarla iletişime geçerek uyarılarda bulunmalarını istemişti. WWF Türkiye, Fikir Sahibi Damaklar/Slow Food Türkiye gibi çeşitli grup ve dernekler de kampanyaya destek olmuşlardı.

Kampanya başladıktan çok kısa bir süre sonra ilk sonuçlar alınmaya başlandı. Güllüoğlu firması, TGDF ile ilişiğini kestiğini açıkladı. Algida, Ülker ve Eti firmaları da birer açıklama yaptılar. Bu açıklamalar Greenpeace’i ve GDO karşıtlarını tam anlamıyla tatmin etmese de büyük haber bugün geldi: TGDF yaptığı başvuruyu geri çektiğini açıkladı.

TGDF’nin bu adımı ardından Greenpeace tarafından yapılan yazılı açıklamada “Türkiye’nin tüm gıda ve içecek firmalarını barındıran federasyonun aldığı bu karar, tarihi bir adım. Bu konuda en büyük başarı, GDO konusunda hassasiyetini aktif olarak dile getiren halkın. Bu başarı, vatandaşın karar mekanizmalarını nasıl etkileyebileceğinin en güzel örneği. TGDF’nin takdirle karşıladığımız bu kararı çok anlamlı bir adım. GDO’suz Türkiye yaratmak için şimdi sıra, GDO’lara karşı olduğunu açıklayan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehdi Eker’de.” dendi.

TGDF Başkanı Şemsi Kopuz imzasıyla “GDO’nun Önlenmesi İçin Ortak Çözüm Çağrısı” başlığıyla yayınlanan basın açıklamasının tam metni şöyle:

2000 yılında 24 ayrı sektör derneğinin çatı organizasyonu olarak kurulan Türkiye Gıda ve İçecek Sanayi Dernekleri Federasyonu aynı zamanda Avrupa Birliği Gıda ve İçecek Konfederasyonu’nun da üyesidir.

TGDF, bilimsel, yasal ve etik kural ve ölçütleri esas alarak başta kamu otoritesi olmak üzere tüm paydaşları ile işbirliği içinde “halkımızın sağlıklı, kaliteli ve güvenilir gıdayla beslenmesini sağlamak”  hedefiyle faaliyet göstermektedir.

Türk gıda ve içecek sektörü, başta AB ülkeleri olmak üzere ve bölge coğrafyasında son derece etkin bir oyuncudur ve hâlihazırda bu coğrafya üzerinde yaşayan yaklaşık 1,5 milyar insan için kesintisiz gıda ve içecek üretimi gerçekleştirmektedir. Bu büyüklükte bir coğrafya üzerinde başta Avrupa Birliği kriterleri olmak üzere global yasal düzenlemelere uyumun sağlanması büyük önem taşımaktadır.

Bu noktadan hareketle TGDF’nin Gen Müracaatı konusunda kamuoyunda gündeme gelen bazı hususlara açıklık getirmek isteriz;

 

2003 yılında 50 ülkenin imzasıyla yürürlüğe giren Cartagena Biyogüvenlik Protokolü (CBP); dünya genelinde GDO’larla ilgili uygulamaları yasal bir çerçeveye oturtmayı amaçlamıştır. Türkiye, söz konusu protokolü 2004 yılında imzalamış, 2010 yılında da Biyogüvenlik Kanunu’nu yürürlüğe koymuştur.

TGDF, Biyogüvenlik Kanunu’nun yürürlüğe girmesinin ardından, kanun gereğince AB mevzuatına uyum amacıyla 29 genin “onaylanması değil, tanımlanması için” Biyogüvenlik Kurulu’na 2010 yılında başvuruda bulunmuştur.

Halkımızın ihtiyaç ve talepleri başta olmak üzere, her konudaki duyarlılığı ve yasalarımızın belirlediği çerçeve Türk Gıda ve İçecek Sektörü’nün en temel önceliğidir. TGDF’nin beklentisi Türkiye’de bu konuyla ilgili, tüm paydaşların bir araya gelerek konuyu sağduyulu bir biçimde değerlendirmesi, yasal altyapının bir an önce netleştirilmesi ve sektörün GDO’suz hammadde sağlayabilmesinin önünün açılmasıdır“. Bu amaçla TGDF başta Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere tüm Sivil Toplum Kuruluşlarını birlikte hareket etmeye davet etmektedir.

TGDF, GDO konusunda kamuoyunda uzun bir süredir yaşanan endişenin ve karmaşanın biran önce sona ermesi için Biyogüvenlik Kurulu’nu göreve davet etmekte, kaçınılmaz bulaşmadan kaynaklanan sorunları çözecek adımların atılmasını talep etmekte ve söz konusu müracaatı geri çekmektedir.

Bu vesileyle TGDF olarak;  bundan önce olduğu gibi bundan sonra da halkımız için güvenli gıdanın takipçisi olmaya devam edeceğimizi bir kez daha vurgular, tüm halkımızın Ramazan Bayramını en içten dileklerimizle kutlarız.

 

(Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.