Ekolojik YaşamManşet

Yunan halkı arabadan inip, bisiklete bindi!

0

Ekonomik olarak İkinci Dünya Savaşı’ndan beri en zor dönemini geçiren Yunan halkı hayatın her alanında tasarruf etmeye çalışıyor. Bu çaba birçok sektörün küçülmesine sabep olurken, bisiklet pazarının yıldızını parlattı.

Komşuda geçtiğimiz yıl yollardaki araç sayısı yüzde 40 düşerken bisiklet satışları yüzde 25 artışla 200 bin adede yükseldi. Rahat hayat tarzıyla tanınan hatta Avrupalı liderlerin de kimi zaman bu yüzden eleştiri oklarını yönelttiği ülkede yakın zamana kadar hiçbir sorun yaratmayan araba bakımı, yakıt tüketimi gibi masraflar 2008 ‘den bu yana büyük bir külfete dönüştü. Ülkede benzinin litresi 1.76 euro (3.9 TL) seviyesinde.

BİSİKLETÇİLER SÜRÜCÜLERDEN ŞİKAYETÇİ
Bu yüzden eski başbakan Yorgo Papandreu görevdeyken bisiklete binince ‘yeterince erkeksi olmadığını’ söyleyip dalga geçen Yunanlılar giderek bisiklete yönelmeye başladı. Hem ekonomik hem de çevre bakımından yararlı görülebilecek bu gelişme ise beraberinde daha önce varolmayan bir sorunu getirdi. Yunanistan’da belli bir bisiklet kültürü oturmadığı için pedal çeviren sayısı artıkça trafikte sorunlar yaşanmaya başladı.

Özellikle Atina’da bisiklet kullananlar hem özel yolların olmaması hem de araç sürücülerinin yeterince saygı göstermemesi nedeniyle gün içinde birçok tehlike atlattıklarını söylüyor. Yunanistan’da işsizlik oranı halen yüzde 22.5 seviyesinde ve uzmanlar kemer sıkma politikalarıyla bu oranın artabileceğini söylüyor. Yani önümüzdeki dönemde araç sürücüleri istemese de bisiklet kültürü oturmak zorunda kalabilir.

(Bisiklet Haber)

You may also like

Comments

Comments are closed.