Doğa Mücadelesi

Bursa’da mücadele mermer ocağını kapattırdı

0

Bursa’nın Orhaneli İlçesi’ne bağlı Başköy’de su kaynağının üzerine kurulan mermer ocaklarının içme sularını kirlettiğini söyleyerek eylem yapan köylüler mermer ocağını kapattırdı.

DHA‘nın haberine göre, Orhaneli İlçesi’ne bağlı Başköy’de yaklaşık 9 aydır süren temiz içme su mücadelesi kadınların zaferi ile sonuçlandı. Köyün içme suyu kaynağının üzerine kurulan mermer ocağı nedeniyle sularının kirlendiğini ve hastalandıklarını söyleyen köylüler Bursa Valiliği, İl Özel İdaresi ve Ak Parti Bursa İl binası önünde eylem yaptı. Bunun üzerine Kocaeli Üniversitesi ve MİGEM işbirliği ile köy sularında inceleme başlatıldı.

Bursa Valisi Şahabettin Harput, DSİ tarafından yapılan Başköy’deki ilk inceleme sonuçlarını açıkladı. Harput, DSİ Genel Müdürlüğü Jeoteknik Hizmetler ve YAS Daire Başkanlığı’nın kararı ile Orhaneli İlçesi Başköyü Suyungözü kaynağını da içine alan bölgenin koruma alanı içine alındığını söyledi.

Vali Harput, “Başköy’deki sorunun tespiti için DSİ’ye inceleme yaptırdık. Bursa Bölge Müdürlüğü, Çevre Müdürlüğü, Orman Müdürlüğü de bir heyet olarak bir inceleme yaptı. Bu incelemenin sonunda o bölgenin 2’nci derece koruma alanı olması kararlaştırıldı. 2’nci derece su kaynaklarının kirlenmemesi için yeni mermer ocağı açılmasına izin verilmeyecek. Daha önceki mermer ocakları da buna göre önlemini alacak. O bölgede faaliyet gösteren, Yüce Madencilik işletmesine bu konudaki kararı tebliğ ettik. Eksiklikleri tamamlamaları için 45 gün süre verdik. Geldiğimiz noktada süre tamamlanmış ancak söz konusu eksiklikler giderilmemiş durumda. Bu ocak işletmesinden kaynaklanan olumsuzlukların giderilene kadar ve yine yeraltı su kaynaklarının kirlenmesinin önlenmesine yönelik olarak DSİ tarafından ilgili şirkete verilen tedbirler yerine getirilene kadar mermer ocağındaki üretim faaliyetinin durdurulmasına karar verilmiştir” dedi.

You may also like

Comments

Comments are closed.