ManşetTarım-Gıda

Gıda zincirine bir darbe daha

0

Britanya Antarktik Araştırmaları (BAS) kuruluşunun pazartesi günü yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin sebep olduğu okyanus asitlenmesinin kabuklu deniz canlılarının kabuklarını oluşturmalarını zorlaştırdığı belirtildi. Okyanus asitlenmesi başta fosil yakıt kullanımı sonucu ortaya çıkan karbon dioksit olmak üzere insan faaliyetleri sonucu atmosfere bırakılan seragazlarının bir kısmının okyanuslarda asite dönüşmesi süreci olarak tanımlanıyor.

BAS’tan yapılan açıklamada deniz canlılarının, iskelet ve kabuklarını oluşturmak için  kalsiyum karbonata ihtiyaç duyduğu ancak denizlerdeki artan okyanus oranının bu süreci zorlaştırdığı vurgulandı. Kalsiyum karbonat sentez sürecinin zorlaşması sonucu midye, istiridye, ıstakoz, yengeç ve deniz kestanesi gibi bir çok kabuklu deniz canlısının kabuklarının olması gerekenden ince kalması sonucu bu canlıların diğer canlıların saldırıları karşısında zayıf durumda kaldıkları belirtildi.

Bu durumun ise insanlar da dahil olmak üzere gıda zincirine önemli olumsuz etkileri olacağının altı çiziliyor. Biliminsanları, deniz canlılarının evrim süreci sonucu yeni koşullara uyum sağlayabilmesini umuyorlar.

(Reuters, Yeşil Gazete)

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.