Dünya

Afrika Yağmur Ormanları için Ulusal Gözlemleme Sistemi

0

Amazonlardan sonra en büyük yağmur ormanları, Afrika’nın Kongo Havzasında bulunuyor. 200 milyon hektarlık bir alana sahip olan bu yağmur ormanları aynı zamanda 60 milyon insanın yaşamını doğrudan etkiliyor.

Kongo havzası, tıpkı Amazonlar gibi başta iklim değişikliği olmak üzere bir çok çevre felaketinden doğrudan etkilenmekte. Bu ormanlar, hem karbondioksit yutak alanı olmalarından dolayı hem de 60 milyon insanın yaşam alanı olduğundan dolayı çok önemli bir konuma sahip.

Bu yüzden Orta Afrika Ormanları Komisyon (COMIFAC) ve BM Gıda ve Tarım Örğütü (FAO), Brezilya’nın amazonlar için kurmuş olduğu ulusal gözlemeleme sistemi üzerinden, Kongo’da da benzer bir sistemin kurulması için harekete geçti.

Burundi, Çad, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ekvatoryal Gine, Gabon, Kongo Cumhuriyeti, Orta Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Sao Tome ve Principe de kendi ulusal sistemlerini kurmayı ve bu sistemleri diğer ülkeler ile entegre etmeyi planlıyor.

FAO da ilgili ülkelere orman alanlarını uzaktan belirlemek, bu alanlardaki değişiklikleri gözlemlemek ve karbon yutak miktarı tahminlerini yürütmek için teknik destek verecek.

Bu amaçla, Afrika Kalkınma Bankası üzerinden, İngiltere ve Norveç hükümetleri desteği ile bir Kongo Havza Ormanları Fonu kuruldu.


Guardian – Yeşil Gazete

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.