ManşetTürkiye

Dersim, Peri Çayı’nı kapitalizme vermeyecek

0

Peri Çayı üzerine kurulacak Pembelik Barajı’nın şantiyesini basan vatandaşlar, binaları ve araçları ateşe verdi. İnşaatın özel güvenlik görevlileri, vatandaşları havaya ateş ederek dağıtmaya çalıştı, ancak başarılı olamadı.

Yaklaşık 400 kişilik grup, Pembelik Barajı şantiyesine girmek istedi.  Kısa süren arbedenin sonunda, telleri demir makaslarla kesip içeri girdiler.  Güvenlikçiler, İş makinelerine ve araçlara saldıran göstericilere engel olamadı. Bu sırada personeli taşıyan bir araç yakıldı…

Jandarma müdahale etti

Özel güvenlikçilerin havaya ateş açması üzerine, göstericiler barakaları da yaktı. İşgal sırasında yakıt tanklarının alev alması üzerine ortalığı siyah dumanlar kapladı. Bölgeye Karakoçan İlçesi’nden takviye güvenlik görevlileri istendi.

Munzur Koruma Kurulu’ndan Hasan Şen ise vatandaşların baraj işgali hakkında şunları söyledi:

12. Munzur Kültür ve Doğa festivali nedeniyle buraya geldik. Yaklaşık 320 gündür inşaatın olduğu yerde çadırda kalan köylülerle dayanışmak için… Köylünün burada neredeyse 500 yıldır kullandığı bir yol var, onun açılmasını istedik. Basın açıklamasına gidiliyordu. Firmanın silahlı özel güvenliği köylülerin yolunu kesti. Özel bir ordu gibilerdi. Köylüler de karşı çıktı, “Topraklarımızdan gidin” dediler. Sonra bir şekilde basın açıklaması yapıldı. Firmanın güvenliği basın açıklamasından sonra hakaretler yağdırmaya başladı. Köylüler karşı çıktı. Arbede yaşandı. Güvenlik sağa sola 3 bin tane mermi sıktı.

Köylülerin 200 yıllık toprakları ellerinden alınıyor. İnsanların yaşam alanı yok ediliyor. Buna karşın HES karşıtı mücadele büyüyor, büyüyecek…

Alper Budka / Yeşil Gazete

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.